WillemKoert.nl

Over mij | Artikelen | Blogs | Contact

Vrijdag 23 december 2016

Krachtsporters die voor hun aanzienlijke eiwitinname zwaar leunen op eiwitpoeders krijgen gevaarlijk veel calcium binnen. Over de gevolgen van calciumvergiftiging, en het belang van een gevarieerd dieet dat zoveel mogelijk bestaat uit reguliere en volwaardige voedingsmiddelen. Calciumoverload door te veel eiwitshakes is geschreven voor EigenKracht.nl.
[EigenKracht.nl, 23 december 2016]

Donderdag 22 december 2016

Dode dopinggoeroes is geschreven voor DopingAutoriteit, en is verschenen in Muscle & Fitness. Over de overwegend self-styled experts, die met honderdduizenden farmacologische sporters hun kennis delen over anabolica, antioestrogenen en andere dopingmiddelen. En vaak op opmerkelijk jonge leeftijd komen te overlijden.
[Muscle & Fitness, januari 2017]

Zaterdag 17 december 2016

Wintersportdieet | Slank en gezond de piste af is geschreven voor Wintersport Magazine. Wat is nu de meest effectieve manier om gezond af af te slanken? En wat kun je beter niet doen?
[Wintersport Magazine # 34, december 2016]

Vrijdag 16 december 2016

Hypnose en zelfhypnose bij kanker staat in de meest recente pocketeditie van OncoZorg. Hoe suggesties en autosuggesties bijwerkingen van medicijnen en pijn bestrijden, en heel misschien ook de overlevingskansen bij kanker verbeteren.
[OncoZorg Pocketeditie, 2e jaargang, december 2016]

Zaterdag 10 december 2016

Hoe leefstijl meebepaalt of je wel of niet dement zult worden, en wat de mogelijkheden van medicatie precies zijn. De werking van de huidige medicijnen is beperkt, maar er zijn middelen in aantocht die misschien de ziekte van Alzheimer tot staan kunnen brengen. Dossier Dementie is geschreven voor de Gezondgids.
[Gezondgids #6, december 2016]

Maandag 5 december 2016

Ook vrouwen bouwen spieren op door krachttraining ontkracht het fabeltje dat de spieren van vrouwen niet reageren op krachttraining. Vrouwen die trainen met gewichten worden wel degelijk sterker en gespierder. Geschreven voor EigenKracht.nl.
[EigenKracht.nl, 5 december 2016]

Donderdag 2 december 2016

Cannabisolie en kanker | Vraagtekens bij een wondermiddel staat in de nieuwe OncoZorg. Het artikel vat samen wat er precies bekend is over het effect van cannabidiol en THC op tumoren. Wat populaire websites daarover schrijven is optimistischer dan het tot nu toe gepubliceerde onderzoek rechtvaardigt.
[OncoZorg, december 2016]

Vrijdag 25 november 2016

Extreem eiwitrijk dieet: nut noch nadeel is geschreven voor EigenKracht.nl, en gaat over extreem eiwitrijke voedingspatronen. Volgens recente studies hebben die voor bodybuilders weinig toegevoegde waarde boven een dieet dat dagelijks per kilogram lichaamsgewicht 2 gram eiwit levert.
[EigenKracht.nl, 25 november 2016]

Woensdag 22 november 2016

De verzwegen bijwerkingen van een orale groeihormoonbooster. MK-677 werkt echt, een potje kost slechts een paar tientjes. En bijwerkingen? Die zijn er niet, constateer je na een dagje zoeken op internet. Maar als je een beetje dieper graaft... Wat niemand je vertelt over MK-677 is geschreven voor DopingAutoriteit.
[Muscle & Fitness, december 2016]

Dinsdag 1 november 2016

Kracht- en conditietrainer Robert Walsh verklapt hoe wintersporters kunnen voorkomen dat ze met ontwrichte enkels of gebroken benen terug naar huis keren. Wees blessures de baas is geschreven voor Wintersport Magazine.
[Wintersport Magazine #33, november 2016.]

Vrijdag 28 oktober 2016

Over excentrische krachttraining, blessures en pezen. Excentrische krachttraining beschermt tegen blessures en versnelt het herstel van blessures. De heilzame werking zit hem misschien niet in die zware gewichten, maar in de geforceerd vertraagde beweging. Geschreven voor EigenKracht.nl.
[EigenKracht.nl, 28 oktober 2016]

Woensdag 26 oktober 2016

Aan alle berichten - nou ja, aan bijna alle berichten - die je leest over de mirakuleuze gezondheidseffecten van testosterontherapie zit een luchtje. Ze zijn gebaseerd op gesponsord onderzoek waarvan vaak weinig deugt. Testosteronleugens verscheen in Muscle & Fitness, en is geschreven voor DopingAutoriteit.
[Muscle & Fitness, november 2016]

Donderdag 13 oktober 2016

Hoe je spiermassa vasthoudt als je maandenlang niet kunt trainen. De crux is het handhaven van de juiste caloriebalans. Niet te weinig energie binnenkrijgen, maar zeker ook niet te veel. Sporters hebben de neiging tot dat laatste, en dat kost ze gegaranceerd extra spiermassa. Geschreven voor EigenKracht.nl.
[EigenKracht.nl, 13 oktober 2016]

Zaterdag 8 oktober 2016

Roomboter & kokokosolie. Gezond of ongezond? Wat voedingswetenschappers zeker weten over het gezondheidseffecten van verzadigde vetten in boter, volle melk, vlees en de o zo hippe kokosolie.
[Gezondgids #5, oktober 2016]

Zaterdag 1 oktober 2016

Hoogteziekte is geschreven voor Wintersport Magazine. Wanneer het ontstaat, hoe je het herkent en wat je er tegen kunt doen.
[Wintersport Magazine #32, oktober 2016.]

Vrijdag 30 september 2016

Aspirine als aanvullende behandeling bij kanker. Kan de spotgoedkope pijnstiller annex bloedverdunner de terugkeer van kanker helpen voorkomen? Wereldwijd lopen trials die dat duidelijk moeten maken.
[OncoZorg, oktober 2016]

Woensdag 28 september 2016

Verslag van Wetenschap en Economie, het 50ste symposium van het Geneesmiddelenbulletin. Over de manier waarop de farmaceutische industrie de uitkomst van wetenschappelijke studies beïnvloedt, en de prijs die de wetenschap, patiënten en samenleving daarvoor moeten betalen.
[Geneesmiddelenbulletin, september 2016]

Donderdag 22 september 2016

Waarom veilige en effectieve kuurschema's niet bestaan, en waarom artsen geen anabolen kunnen of willen voorschrijven. Geschreven voor DopingAutoriteit.
[Muscle & Fitness, oktober 2016]

Woensdag 7 september 2016

De anabolengebruikers in krachthonken en fitnesscentra brengen hun hormoonhuishouding waarschijnlijk permanent schade toe, ontdekten Deense endocrinologen door een onderzoek onder honderd farmacologische en dopingvrije bodybuilders. Geschreven voor EigenKracht.nl.
[EigenKracht.nl, 7 september 2016]

Vrijdag 26 augustus 2016

Designeramfetamines. Ooit bedacht door chemici, nooit getest op mensen, vergeten - en nu herontdekt door de supplementenindustrie, die ze stiekem in sportsupplementen stopt. Dit artikel, geschreven voor DopingAutoriteit, vertelt waaraan je die foute producten kunt herkenen. In de september-editie van Muscle & Fitness.
[Muscle & Fitness, september 2016]

Vrijdag 5 augustus 2016

Soms is aanvulling met extra vitamines en mineralen geen overbodige luxe. Artikel voor de Gezondgids over situaties waarin suppletie met extra vitamines en mineralen broodnodig is. Over broodverlaters, melkmijders, binnenzitters en nikslusters.
[Gezondgids #4, augustus 2016]

Dinsdag 2 augustus 2016

Het verband tussen voeding, ontstekingen en kanker. In de OncoZorg van augustus 2016. Over de dietary inflammatory index, een nieuw concept in de voedingswetenschap. In dezelfde editie: Hypnose en zelfhypnose bij kanker. In ieder geval effectief bij de pijnbestrijding - en misschien bij meer.
[OncoZorg.nl]

Maandag 1 augustus 2016

Krachttraining voor vijftigplussers. Hoe kun je het beste trainen als je de vijftig bent gepasseerd? Wat kun je wel, wat niet, en wat voor resultaat kun je verwachten? Een overzicht van de huidige wetenschappelijke kennis.
[EigenKracht.nl]

Maandag 25 juli 2016

Agressie, geweld en anabolen. Overzichtsartikel over de complexe wetenschappelijke discussie over de relatie tussen anabolica en agressie. Over dierstudies, humane studies en rechtszaken. Geschreven voor Dopingautoriteit.
[Muscle & Fitness, augustus 2016]

Vrijdag 17 juni 2016

In VS is het de normaalste zaak van de wereld dat oudere mannen testosteron en groeihormoon krijgen toegediend. Maar worden ze daar echt gezonder van? De meeste artsen vinden van niet, en ze hebben daar goede redenen voor. Over anabolisme en veroudering. In de juli-editie van Muscle & Fitness, geschreven voor Dopingautoriteit.
[Muscle & Fitness, juli 2016]

Dinsdag 14 juni 2016

In de jaren negentig stelde de arts en schrijver Jannes van Everdingen de eerste editie samen van De Beste Behandeling. Onlangs verscheen een bijgewerkte editie. In de juni-editie van de Gezondgids reflecteert reflecteert Van Everdingen over de ontwikkelingen die hij in die periode in de medische wetenschap heeft gezien - en die in de nabije toekomst nog zullen plaatsvinden.
[Gezondgids #3, juni 2016]

Donderdag 2 juni 2016

Is dexpanthenol als dermatologisch medicijn achterhaald? Of gewoon ondergewaardeerd? Dit artikel, verschenen in de OncoZorg van juni 2016, vat samen wat we over dexpanthenol weten. In dezelfde editie ook een stuk over het gebruik van cetomacrogolzalf bij radiotherapie.
[OncoZorg]

Donderdag 19 mei 2016

Webbericht voor de webstek van EigenKracht over de hype rond kokosolie. Volgens verkopers poepgoed spul, waarvan je afvalt, meer testosteron gaat aanmaken en waarmee je de kans op een hartaanval vermindert. Maar als je de wetenschappelijke literatuur er op naslaat, dan krijg je toch een ander beeld.
[EigenKracht.nl]

Woensdag 18 mei 2016

Artikel over de onstuitbare opmars van gynecomastie in de chemische bodybuilding. De farmacologische oplossingen die dopinggoeroes suggereren kunnen hem niet stoppen. Wie de geschiedenis van de chemische gyno analyseert, weet wat wel werkt. In de juni-editie van Muscle & Fitness. Geschreven voor DopingAutoriteit.
[Muscle & Fitness, juni 2016]

Woensdag 20 april 2016

Interview met Katinka van de Ven. De Utrechtse criminoloog promoveerde op een onderzoek naar Nederlandse en Belgische handelaren in anabolen en afslankmiddelen. Over vervalsingen, ondergrondse werkplaatsen en de noodzaak van harm reduction. In de mei-editie van Muscle & Fitness, geschreven voor Dopingautoriteit.
[Muscle & Fitness, mei 2016]