Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-6-2019

Koala heeft rugklachten

Koala's, op de panda na de dieren met de hoogste aaibaarheidsfactor ter wereld, hebben last van hun rug. Dat ontdekte een Australische wetenschapper. De zittende levensstijl van de koala is daar waarschijnlijk debet aan. Koala's brengen dagelijks ongeveer negentien uur zittend door.

De verborgen epidemie is per toeval ontdekt door Emily Melbourne, een studente in de Anatomische wetenschappen aan de universiteit van Adelaide. Melbourne, die later chiropractor wil worden, was de ruggengraten van de dieren gaan bestuderen omdat wetenschappers tot nu toe alleen het hoofd van de dieren hadden beschreven, en de rug en ledematen links hadden laten liggen.

Daarom was nog nooit opgevallen dat veel koala's scoliosis hadden. Daarbij is de ruggengraat niet recht, maar heeft die een scherpe knik. Alsof iemand het hoofd te hard in de richting van de voeten heeft geduwd.

Het werk van de zwaartekracht, denkt de onderzoeker. "Koala's zijn viervoeters en zijn er niet op berekend om rechtop te zitten. De ruggen van de dieren zijn zo kwetsbaar dat zelfs achterover leunen op termijn schadelijk is."

De volgende stap is het ontwerpen van ergonomische kooien en bomen voor koala's. En mocht dat niet helpen, denkt Melbourne, dan is er werk voor gespecialiseerde chiropractors. Zoals zij.

Weekblad voor Wageningen UR, 6 september 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.