Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 21-6-2019

Zuurstofbehandeling verlengt houdbaarheid voedsel

Omdat we zuurstof zijn gaan associeren met vitaliteit klinkt het onwaarschijnlijk, maar toch is het zo. Bacterien sterven als negentig procent van de lucht om hen heen bestaat uit zuurstof. Athina Amanatidou onderzocht of je zuivere zuurstof kunt gebruiken om voedsel te steriliseren en zo langer goed te houden.

"Dit is niet 'de' oplossing", zegt Amanatidou. "Als de industrie dit gaat toepassen als alternatieve manier om voedsel langer goed te houden, dan zal dat in combinatie met andere nieuwe milde conserveringstechnieken moeten gebeuren." De voedingsindustrie zoekt naar die alternatieve conserveringsmethoden, omdat consumenten aan de ene klant verse producten willen, maar ook dat die langer goed blijven.

Als het gaat om vlees, maar ook om kant-en-klare aardappels en gesneden groenten, dan kan dat misschien met de zuurstofbehandeling die Amanatidou bestudeerde. De methode komt erop neer dat je de producten verpakt in een omgeving die voor negentig procent uit zuurstof bestaat. "De zuurstof verhoogt de hoeveelheid vrije radicalen in bacterien", zegt de promovenda. "Die stoffen beschadigen enzymen die de bacterie nodig heeft om te functioneren." De bacterie sterft als gevolg, of wordt kwetsbaar.

Amanatidou onderzocht bijvoorbeeld de combinatie van zuurstof en blootstelling aan hoge druk. Dat werkte. De promovenda slaagde er bijvoorbeeld in de sporen van bacterien, waar veel alternatieve methoden niet goed raad mee weten, zo te beschadigen dat ze niet meer tot volwassen organismen konden uitgroeien.

Amanatidou, die haar onderzoek uitvoerde op het Wageningse onderzoeksinstituut ATO, denkt dat het nog wel even zal duren voordat de industrie overstapt op de zuurstofmethode. "Er is nog veel onduidelijk. We weten bijvoorbeeld niet wat de zuurstof doet in de producten zelf. Gaan de cellen waaruit die voedingsmiddelen bestaat ook meer vrije radicalen aanmaken? En we zouden nog meer moeten weten over de reactie van de micro-organismen. Gaan ze andere eiwitten aanmaken?"

Daarnaast spelen nog technische problemen, besluit Amanatidou. "Zuivere zuurstof kan explosiegevaar met zich meebrengen."

Weekblad voor Wageningen UR, 25 oktober 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.