Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 19-7-2018

Zoetrope

Zoetrope
Zoetrope
Zoetrope

Zoetrope is een nachtmerrie-achtige film [Wikipedia] van achttien minuten uit 1999. De maker, Charlie Deaux, baseerde zich losjes op In der Strafkolonie, een kort verhaal van Franz Kafka uit 1919. [Google]

"The story of Zoetrope is about a man trapped inside a prison," vertelt Charlie Deaux ergens op het web. En dat klopt, al is Zoetrope meer dan dat. Zoetrope is een aaneenschakeling van beelden van een naakte man in een cel, die geleidelijk zijn verstand verliest en uiteindelijk zelfmoord pleegt, en een cipier die bijna liefdevol de knoppen van een machine bedient. De gevangene is niks, de machine is alles. De moraal van de bureaucratische politiestaat.

Het verhaal van Kafka zit anders in elkaar, en vertelt het verhaal van een journalist die in een strafkolonie praat met een beul. De beul wil niets liever dan nog een veroordeelde doodmartelen met een machine. Maar het strafkamp staat nu onder bevel van een commandant die geen heil meer ziet in het monsterlijke ding.

De dood door de martelmachine is een transcendente ervaring, vindt de beul. Aan het einde van het verhaal neemt hij zelf plaats in de machine, omdat hij zelf al het moois wil meemaken dat de mensen hebben doorgemaakt die hij heeft terechgesteld. Jammer genoeg is de machine slecht onderhouden, en functioneert hij niet meer naar behoren. De beul sterft snel en pijnloos als de machine een pin door zijn hoofd jaagt.

In Zoetrope leutert de cipier over zelfoverstijging. Hij spoort de gevangene aan zijn ervaringen filosofisch te bekijken, en zichzelf wijs te maken dat zijn gruwelijke realiteit alleen in zijn eigen geest bestaat. Het doet denken aan de laatste bladzijden van George Orwells 1984.

"The world of Zoetrope is absolutely impeccable", schreef een recensent in een blog. "Deaux creates a nightmarish vision of man crushed and destroyed by the mechanistic devices of science, politics and bureaucracy. Beautiful in its brutality, poetic despite being so unrelentingly grim, Zoetrope is a must see."

Phantasmagorium, 2-6-2012.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.