Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 16-7-2018

Zielige zombie

Zielige zombie
Zielige zombie
Zielige zombie

De levende doden die zich voeden met de levenden zijn niet alleen afschrikwekkend. Ze zijn ook meelijwekkend. Dat geldt in ieder geval voor de zombie in de korte film Zombie in a Penguin Suit. [YouTube]

Bloggers en filosofen verklaren onze fascinatie voor zombies vanuit hun gelijkenis met ons. [Americana: The Journal of American Popular Culture (1900-present), Fall 2002, Volume 1, Issue 2.] Door het bombardement van reclame en de verleidingen van de consumptiesamenleving dreigen wijzelf in in zombies te veranderen, betogen ze. Die overeenkomst komt naar voren in George Romero's zombieklassieker Dawn of the Dead, die zich afspeelt in een winkelcentrum - 'het' symbool voor de consumptiemaatschappij. [IMDb]

"What are they doing?", vraagt een karakter in Dawn of the Dead zich af, als ze ziet hoe zombies door het winkelcentrum strompelen. "Why do they come here?"

"Some kind of instinct", antwoordt haar metgezel. "Memory, of what they used to do. This was an important place in their lives."

Het is niet toevallig dat in zoveel zombiefilms de ondoden zich voeden met de hersenen van de zojuist-nog levenden, betoogt John Rooks van The SOAP Group in een essay. "The consumption of brains is an apt metaphor for the dumbing down of America through advertising."

Het zou zomaar kunnen. Het zou verklaren waarom Zombie in a Penguin Suit in de eerste plaats een tragische film is. De film volgt het post-leven van een verkoper van tickets, die tijdens een zombie-apocalyps verandert in een ondode moordmachine. In de 7.33 minuten die Zombie in a Penguin Suit duurt zie je hem aftakelen en uiteindelijk sterven. Op dat moment is hij al opgehouden gruwelijk te zijn. Hij is alleen nog maar triest.

Phantasmagorium, 24-5-2012.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.