Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 17-9-2018

Zhou

Je sprak zijn naam uit als Tsoe, maar je schreef het als Zhou. Hij kwam uit een Aziatisch land en volgde een cursus aan het provinciale universiteitje bij ons in het dorp, in een gebouwencomplex achter de C1000. Zhou logeerde toen in het rijtjeshuis van ondergetekende. Hij kon nergens anders terecht en ik, wel, jullie kennen me. Ik heb een hart van goud.

Zhou verdiende een centje bij door te werken voor ingredientenfabrikanten die interessante stoffen wilden produceren, maar nog niet precies wisten hoe. Zhou snaaide uit patenten en literatuur productieprocessen bij elkaar. Ik heb hem in de korte periode dat hij bij mij te gast was, zien werken aan enzymen die eiwitten in stukjes knipten, exotische smaakstoffen, moleculen die bladgroenten langer vers hielden en een eiwit dat flinterdunne tomatenschijfjes een dieprode kleur gaf - om maar wat te noemen.

Niet zelden vroeg ik me af of alles wat Zhou deed wel conform de regels was, maar zijn opdrachtgevers maalden daar niet om. En Zhou ook niet. Hij had zijn studie chemie nog niet afgerond, maar hij was al een heuse wetenschappelijke piraat. Op de universiteit in zijn thuisland deden alle goede studenten het, vertelde hij me.

Het was een waar genot om Zhou om je heen te hebben. Zijn geest was brutaler dan de ietwat ingedutte Nederlandse studenten die ik kende. Hij was creatiever en wendbaarder, ondernemender en intellectueel agressiever. Zijn kennis van zaken overtrof die van de Nederlanders, en hij werkte harder. Veel harder.

Ik begon te begrijpen waarom Aziatische economieen de onze verpulveren.

Op 28 april pleitte Rinnooy Kan in het Innoversum voor de oprichting van een Kennis- en Innovatie Raad, die de technologische ontwikkeling in sleutelsectoren als de voedingsindustrie uit het slop moet trekken. Een ander idee uit de koker van Kan: strak geregisseerde onderzoeksprojecten, die onderzoekers dwingen om al hun energie te steken in een paar onderwerpen,waarvan ambtenaren en managers hebben gehoord dat die belangrijk zijn. Alleen grootse en indrukwekkende initiatieven kunnen ons redden, is de communis opinio.

Als ik Zhou niet had leren kennen, zou ik gecharmeerd zijn van zulke ideeen. Nu kan ik er alleen maar gelaten en schouderophalend kennis van nemen. De Titanic was ook groots en indrukwekkend.

Voedingsmiddelen Industrie, mei 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.