|
Opgepoetst | 10-11-2020 Zeven redenen waarom jij cacao moet gebruiken
In cacao zitten stoffen die kunnen beschermen tegen de bijwerkingen van anabole steroïden. Diezelfde stoffen helpen voorkomen dat je groeistriemen krijgt als je spieren razendsnel snel groeien. Cacao kan je hart en bloedvaten gezonder maken, je conditie verbeteren, je vetverbranding opvoeren en je spiergroei versnellen. Hoog tijd om dit superfood eens in het zonnetje te zetten.
In een grijs en ver verleden was chocolade gewoon snoepgoed. Chocolade was slecht voor je tanden, het zat stamvol kilocalorieën, en als je goed voor je lichaam zorgde, dan at je het spul niet. De wereld was nog overzichtelijk in die dagen. Maar toen ontdekten wetenschappers dat er in de cacaoboon, waarvan chocolade was gemaakt, allerlei bijzondere stoffen zaten, en ineens was chocolade zo ongeveer één van de gezondste dingen die je kon eten.
Als je de kranten en tijdschriften mocht geloven, tenminste.
Dat is uiteraard klinkklare nonsens. In de meeste chocolade zit vooral suiker en vet, en maar een beetje cacao. Bovendien is die cacao vaak ook nog op zo'n manier bewerkt dat de meeste gezonde stoffen er uit zijn verdwenen. Chocolade is nog steeds verschrikkelijk ongezond, wat voor interessante dingen de onderzoekers ook mogen ontdekken.
Maar pure cacao, de grondstof waarvan je maar weinig in chocolade terugvindt, is een ander verhaal. Onbewerkt cacaopoeder is een superfood, met eigenschappen waarvoor iedereen die traint met gewichten eigenlijk een paar minuten stilte in acht zou moeten nemen. Je kunt die poeders in je shake stoppen, of ze mengen met caloriearme aanmaaklimonade, en er een soort chocopasta van maken.
En waarom je dat zou doen? We geven je 7 redenen.
1. Cacao maakt hart en bloedvaten gezonder
In onbewerkte cacao zitten veel flavonoïden – om het wat preciezer te zeggen: flavan-3-olen – die bloedvaten soepeler maken en de bloeddruk verlagen. De belangrijkste van die flavonoïden is (-)-epicatechine.
Dat cacao ook Europeanen tegen hartaanvallen en beroertes kan beschermen, werd duidelijk in 2006. Toen publiceerden onderzoekers van het Nederlandse RIVM een onderzoek dat was uitgevoerd onder Zutphense mannen.
Uit de studie bleek dat een dagelijkse hoeveelheid van enkele grammen zuivere cacao per dag de kans op een dodelijke hart- en vaatziekte halveert. De beste manier om die hoeveelheid binnen te krijgen is natuurlijk via cacaopoeder. (Zie kader.)
De beschermende werking van cacao is extra interessant voor krachtsporters. Tijdens hun workouts belasten ze hun bloedvaten flink, en kan hun bloeddruk tijdelijk oplopen tot ver boven de 400 mm kwikdruk. Bovendien hebben veel verboden prestatiebevorderende middelen als bijwerking dat ze de bloeddruk verhogen. Zowel naturelkrachtsporters als hun farmacologisch ondersteunde collega's kunnen dus wel wat extra cardiovasculaire bescherming gebruiken.
2. Cacao is een NO-booster
Dat effect is 2 uur na inname maximaal. Als je dus 2 uur voor een training een paar gram cacaopoeder inneemt, kun je optimaal van dat effect profiteren. Tijdens krachttrainingen neemt de pomp toe, tijdens cardiotraining neemt het uithoudingsvermogen toe.
Dit effect van cacaosuppletie is zo sterk dat je op internet talloze ervaringen kunt vinden van mannen, die tijdens seks hardere erecties krijgen als ze cacao gebruiken.
3. Cacao vergroot je uithoudingsvermogen
Cacaoflavonoïden veranderen de spieren op dezelfde manier als door lichaamsbeweging. Ze laten ze meer mitochondria aanmaken. Mitochondria zijn de kleine cellulaire energiecentrales die voedingsstoffen als vetzuren omzetten in energie. Dat effect wordt nog sterker als je cacaosuppletie combineert met cardiotraining. Cacao en cardiotraining versterken dus elkaars effect. Je wordt sneller fit door cardiotraining als je ook cacao gebruikt.
Cacao is trouwens niet alleen nuttig als je bezig bent met het opbouwen van je conditie, maar ook als je even geen tijd of energie hebt om een paar keer per week te hardlopen, te fietsen of te crosstrainen. Uit dierstudies weten we dat cacaosuppletie een eenmaal opgebouwde conditie langer helpt vasthouden als dieren stoppen met bewegen.
4. Cacao beschermt je prostaat
Cacao zou tegen die bijwerking wel eens kunnen beschermen, meldden Franse onderzoekers een paar jaar geleden. De Fransen ontdekten dat de flavonoïden in cacao de omzetting van testosteron in DHT afremmen. Testosteron is op zichzelf niet zo gevaarlijk voor de prostaat, maar DHT waarschijnlijk wel. DHT laat de prostaat groeien, en daardoor neemt de kans op prostaatkanker toe.
De Fransen deden proeven met ratten. Als je de dosis die ze gebruikten omrekent naar mensen kom je op 700 mg cacaopoeder per dag. Dat is niet veel, maar je moet er wel bij bedenken dat de onderzoekers een sterk geconcentreerde poeder gebruikten.
Gebruik je de onbewerkte cacaopoeders die je in natuurvoedingswinkels kunt kopen, dan heb je meer cacao nodig. Als je 99 procent zeker wilt weten dat je voldoende actieve stoffen binnenkrijgt, neem dan 15 gram cacaopoeder. Dat zijn 2-3 grote eetlepels.
5. Cacao verjongt de huid
Dat betekent dat cacao bij dertigplussers de huid jong kan houden en waarschijnlijk ook de kans kan verminderen dat je huid uitscheurt als je spieren gaan groeien.
Als je een gemiddeld onbewerkt cacaopoeder gebruikt, dan heb je ongeveer 3 eetlepels per dag nodig om je huid sterker te maken.
6. Cacao verhoogt de vetverbranding
Je moet wel bedenken dat het effect van cacao hoogstwaarschijnlijk niet zo sterk is dat je kunt afslanken als je alleen maar cacaopoeder aan je voeding toevoegt. Je zult toch heus je inname van kilocalorieën moeten verminderen.
7. Cacao bouwt spieren op en vermindert spierafbraak
En als je de Mexicaanse studie leest, dan snap je waarom. Op een manier die de onderzoekers nog precies niet doorgronden blokkeert de (-)-epicatechine de werking van myostatin, een eiwit dat de groei van spiercellen afremt. Toen de onderzoekers menselijke proefpersonen elke dag 25 mg (-)-epicatechine gaven, nam hun spierkracht zonder training in een week tijd met 7 procent toe.
Zolang die capsules met zuivere (-)-epicatechine er nog niet zijn, zullen we ons met cacaopoeder moeten behelpen. Als je 2 tot 4 grote eetlepels met onbewerkt cacaopoeder binnenkrijgt, krijg je waarschijnlijk ook 25 mg (-)-epicatechine binnen. En met een beetje geluk zelfs wat meer. J Cardiovasc Pharmacol. 2006;47 Suppl 2:S103-9; Arch Intern Med. 2006 Feb 27;166(4):411-7; PLoS One. 2014 Apr 16;9(4):e94853; J Physiol. 2011 Sep 15;589(Pt 18):4615-31; FASEB J. 2012 Apr;26(4):1413-22; J Med Food. 2007 Dec;10(4):622-7; J Med Food. 2007 Dec;10(4):628-35; Eur J Nutr. 2007 Feb;46(1):53-6; J Nutr. 2006 Jun;136(6):1565-9; Lipids Health Dis. 2014 Apr 5;13:64; Afr J Biot. 2010 Feb;9(7):1052-9; J Nutr Biochem. 2014 Jan;25(1):91-4.
Sport & Fitness, september 2014.
|