Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 10-11-2020

Zeven redenen waarom jij cacao moet gebruiken

In cacao zitten stoffen die kunnen beschermen tegen de bijwerkingen van anabole steroïden. Diezelfde stoffen helpen voorkomen dat je groeistriemen krijgt als je spieren razendsnel snel groeien. Cacao kan je hart en bloedvaten gezonder maken, je conditie verbeteren, je vetverbranding opvoeren en je spiergroei versnellen. Hoog tijd om dit superfood eens in het zonnetje te zetten.

In een grijs en ver verleden was chocolade gewoon snoepgoed. Chocolade was slecht voor je tanden, het zat stamvol kilocalorieën, en als je goed voor je lichaam zorgde, dan at je het spul niet. De wereld was nog overzichtelijk in die dagen. Maar toen ontdekten wetenschappers dat er in de cacaoboon, waarvan chocolade was gemaakt, allerlei bijzondere stoffen zaten, en ineens was chocolade zo ongeveer één van de gezondste dingen die je kon eten.

Als je de kranten en tijdschriften mocht geloven, tenminste.

Dat is uiteraard klinkklare nonsens. In de meeste chocolade zit vooral suiker en vet, en maar een beetje cacao. Bovendien is die cacao vaak ook nog op zo'n manier bewerkt dat de meeste gezonde stoffen er uit zijn verdwenen. Chocolade is nog steeds verschrikkelijk ongezond, wat voor interessante dingen de onderzoekers ook mogen ontdekken.

Maar pure cacao, de grondstof waarvan je maar weinig in chocolade terugvindt, is een ander verhaal. Onbewerkt cacaopoeder is een superfood, met eigenschappen waarvoor iedereen die traint met gewichten eigenlijk een paar minuten stilte in acht zou moeten nemen. Je kunt die poeders in je shake stoppen, of ze mengen met caloriearme aanmaaklimonade, en er een soort chocopasta van maken.

En waarom je dat zou doen? We geven je 7 redenen.

1. Cacao maakt hart en bloedvaten gezonder
Om te beginnen beschermt cacao tegen beroertes en hartaanvallen. Indianenstammen die al eeuwenlang cacao gebruiken zoals wij brood of melk gebruiken krijgen nauwelijks hart- en vaatziekten.

In onbewerkte cacao zitten veel flavonoïden – om het wat preciezer te zeggen: flavan-3-olen – die bloedvaten soepeler maken en de bloeddruk verlagen. De belangrijkste van die flavonoïden is (-)-epicatechine.

Dat cacao ook Europeanen tegen hartaanvallen en beroertes kan beschermen, werd duidelijk in 2006. Toen publiceerden onderzoekers van het Nederlandse RIVM een onderzoek dat was uitgevoerd onder Zutphense mannen.

Hoeveel cacao?
Op basis van beschikbare analyses vermoeden we dat je van het gemiddelde onbewerkte cacaopoeder 2 tot 4 grote eetlepels of 15-20 gram per dag nodig hebt om effect te zien. Maar De hoeveelheid actieve stoffen in cacaopoeders varieert enorm.

De hoeveelheid flavonoïden in cacao kan per streek, per jaar en zelfs per batch en factor 6 variëren. Als je helemaal niets merkt, dan dat dus betekenen dat je een poeder gebruikt met weinig flavonoïden. Je zou dan de dosis kunnen verhogen. Of overstappen op een ander product.


Uit de studie bleek dat een dagelijkse hoeveelheid van enkele grammen zuivere cacao per dag de kans op een dodelijke hart- en vaatziekte halveert. De beste manier om die hoeveelheid binnen te krijgen is natuurlijk via cacaopoeder. (Zie kader.)

De beschermende werking van cacao is extra interessant voor krachtsporters. Tijdens hun workouts belasten ze hun bloedvaten flink, en kan hun bloeddruk tijdelijk oplopen tot ver boven de 400 mm kwikdruk. Bovendien hebben veel verboden prestatiebevorderende middelen als bijwerking dat ze de bloeddruk verhogen. Zowel naturelkrachtsporters als hun farmacologisch ondersteunde collega's kunnen dus wel wat extra cardiovasculaire bescherming gebruiken.

2. Cacao is een NO-booster
Inmiddels weten we dankzij dierstudies al vrij precies hoe cacao hart en bloedvaten beschermt. De flavan-3-olen in cacao activeren een enzym dat stikstofmonoxide lospeutert uit het aminozuur L-arginine. Daardoor worden je bloedvaten wijder, en krijgen je spieren meer zuurstof en glucose toegevoerd, en kunnen ze makkelijker hun afvalstoffen kwijtraken.

Dat effect is 2 uur na inname maximaal. Als je dus 2 uur voor een training een paar gram cacaopoeder inneemt, kun je optimaal van dat effect profiteren. Tijdens krachttrainingen neemt de pomp toe, tijdens cardiotraining neemt het uithoudingsvermogen toe.

Dit effect van cacaosuppletie is zo sterk dat je op internet talloze ervaringen kunt vinden van mannen, die tijdens seks hardere erecties krijgen als ze cacao gebruiken.

3. Cacao vergroot je uithoudingsvermogen
Geef je cacao langere tijd aan inactieve proefdieren of mensen, dan worden ze fitter. Dat komt niet alleen doordat cacao de bloedvaten wijder en soepeler maakt, maar ook omdat cacao de spiercellen verandert.

Cacaoflavonoïden veranderen de spieren op dezelfde manier als door lichaamsbeweging. Ze laten ze meer mitochondria aanmaken. Mitochondria zijn de kleine cellulaire energiecentrales die voedingsstoffen als vetzuren omzetten in energie. Dat effect wordt nog sterker als je cacaosuppletie combineert met cardiotraining. Cacao en cardiotraining versterken dus elkaars effect. Je wordt sneller fit door cardiotraining als je ook cacao gebruikt.

Cacao is trouwens niet alleen nuttig als je bezig bent met het opbouwen van je conditie, maar ook als je even geen tijd of energie hebt om een paar keer per week te hardlopen, te fietsen of te crosstrainen. Uit dierstudies weten we dat cacaosuppletie een eenmaal opgebouwde conditie langer helpt vasthouden als dieren stoppen met bewegen.

De 5 geboden van cacao
1. Gij zult chocolade niet verwarren met cacao. Cacao zit in chocolade, maar is bijna geen chocolade op de markt met genoeg cacao om jouw prestaties te verbeteren. Het meest in de buurt komt nog pure donkere chocolade, die voor 70-80 procent uit cacao bestaat. Maar bedenk wel dat de industrie ook in de pure chocolades vet en suiker stopt. Gebruik dus puur cacaopoeder, en laat de chocolade voor wat het is.

2. Gij zult cacaopoeder of raw cacao gebruiken. De actieve stoffen in cacao vormen tijdens het branden complexe verbindingen, die het lichaam minder goed opneemt dan de actieve stoffen in ongebrande cacao. Je vindt raw cacao zelfs in sommige supermarkten.

3. Gij zult rekening houden met de hoeveelheid vet in cacaopoeder. Het vet in cacao is weliswaar niet ongezond, maar de hoeveelheid calorieën in een paar eetlepels cacao is groot genoeg om je op de langere termijn dik te maken. Een eetlepel met 7 gram cacao poeder levert ongeveer 16-18 kilocalorieën. Houd daarmee rekening bij het samenstellen van je dieet, en haal ergens anders uit je voeding die calorieën weg. Als je door extra cacao dikker wordt, dan blijft er van al die mooie gezondheidseffecten van cacao natuurlijk weinig over.

4. Gij zult alert zijn op de stimulerende stoffen in cacao, zoals theobromine. De meeste mensen kunnen prima tegen theobromine, maar uitzonderingen heb je altijd. Het zou kunnen dat je 's nachts niet goed kunt slapen als je 's avonds of zelf laat in middag nog een portie cacaopoeder inneemt. In dat geval kun je je dagelijkse dosis cacao dus beter 's ochtends innemen.

5. Gij zult uw cacao uit de buurt van uw trouwe viervoeter houden. Voor honden is theobromine ronduit giftig. Houd je cacao dus uit de buurt van je hond, als je die hebt. Elk jaar sterven tientallen honden een ellendige dood omdat ze een toxische hoeveelheid cacao hebben binnengekregen.


4. Cacao beschermt je prostaat
Het meest gebruikte dopingmiddel in de krachtsport is al sinds jaar en dag testosteron. Veel artsen zijn bang testosterongebruik op de langere termijn de kans op prostaatkanker verhoogt. Niet alle wetenschappers zijn ervan overtuigd dat testosteron dat werkelijk doet, maar de aanwijzingen voor zo'n verband zijn eerlijk gezegd wel erg sterk.

Cacao zou tegen die bijwerking wel eens kunnen beschermen, meldden Franse onderzoekers een paar jaar geleden. De Fransen ontdekten dat de flavonoïden in cacao de omzetting van testosteron in DHT afremmen. Testosteron is op zichzelf niet zo gevaarlijk voor de prostaat, maar DHT waarschijnlijk wel. DHT laat de prostaat groeien, en daardoor neemt de kans op prostaatkanker toe.

De Fransen deden proeven met ratten. Als je de dosis die ze gebruikten omrekent naar mensen kom je op 700 mg cacaopoeder per dag. Dat is niet veel, maar je moet er wel bij bedenken dat de onderzoekers een sterk geconcentreerde poeder gebruikten.

Gebruik je de onbewerkte cacaopoeders die je in natuurvoedingswinkels kunt kopen, dan heb je meer cacao nodig. Als je 99 procent zeker wilt weten dat je voldoende actieve stoffen binnenkrijgt, neem dan 15 gram cacaopoeder. Dat zijn 2-3 grote eetlepels.

5. Cacao verjongt de huid
Als je spieren sneller groeien dan je huid kan bijbenen, dan krijg je onherroepelijk groeistriemen of striae. Niet levensbedreigend, maar mooi is anders. Cacao biedt misschien uitkomst. Uit studies, die zijn betaald door Mars, weten we dat cacao de doorbloeding van de huid fors verbetert en de aanmaak van nieuw weefsel versnelt. Geef je mensen drie maanden elke dag een portie cacao, dan wordt hun huid 12 procent dikker.

Dat betekent dat cacao bij dertigplussers de huid jong kan houden en waarschijnlijk ook de kans kan verminderen dat je huid uitscheurt als je spieren gaan groeien.

Als je een gemiddeld onbewerkt cacaopoeder gebruikt, dan heb je ongeveer 3 eetlepels per dag nodig om je huid sterker te maken.

6. Cacao verhoogt de vetverbranding
Geef je proefdieren drinkwater waarin je de actieve stoffen in cacao hebt verstopt, dan veranderen de cellen in hun spieren, vetlagen en lever. Omdat ze meer mitochondria aanmaken gaan ze ook meer vet verbranden, meldden Japanse wetenschappers een paar maanden geleden. Het is niet zo eenvoudig om hun doses te vertalen naar mensen, maar met een beetje nattevingerwerk kom je uit op 2-4 eetlepels onbewerkt cacaopoeder per dag.

Je moet wel bedenken dat het effect van cacao hoogstwaarschijnlijk niet zo sterk is dat je kunt afslanken als je alleen maar cacaopoeder aan je voeding toevoegt. Je zult toch heus je inname van kilocalorieën moeten verminderen.

7. Cacao bouwt spieren op en vermindert spierafbraak
Eerder in 2014 publiceerden Mexicaanse onderzoekers een onderzoek waardoor makers van bodybuildingsupplementen zich op dit moment afvragen of ze (-)-epicatechine, de belangrijkste actieve stof in cacao, als bodybuildingsupplement op de markt moeten zetten. Er gaan zelfs geruchten dat ondergrondse laboratoria experimenteren met injecteerbare versies van (-)-epicatechine.

En als je de Mexicaanse studie leest, dan snap je waarom. Op een manier die de onderzoekers nog precies niet doorgronden blokkeert de (-)-epicatechine de werking van myostatin, een eiwit dat de groei van spiercellen afremt. Toen de onderzoekers menselijke proefpersonen elke dag 25 mg (-)-epicatechine gaven, nam hun spierkracht zonder training in een week tijd met 7 procent toe.

Zolang die capsules met zuivere (-)-epicatechine er nog niet zijn, zullen we ons met cacaopoeder moeten behelpen. Als je 2 tot 4 grote eetlepels met onbewerkt cacaopoeder binnenkrijgt, krijg je waarschijnlijk ook 25 mg (-)-epicatechine binnen. En met een beetje geluk zelfs wat meer.

J Cardiovasc Pharmacol. 2006;47 Suppl 2:S103-9; Arch Intern Med. 2006 Feb 27;166(4):411-7; PLoS One. 2014 Apr 16;9(4):e94853; J Physiol. 2011 Sep 15;589(Pt 18):4615-31; FASEB J. 2012 Apr;26(4):1413-22; J Med Food. 2007 Dec;10(4):622-7; J Med Food. 2007 Dec;10(4):628-35; Eur J Nutr. 2007 Feb;46(1):53-6; J Nutr. 2006 Jun;136(6):1565-9; Lipids Health Dis. 2014 Apr 5;13:64; Afr J Biot. 2010 Feb;9(7):1052-9; J Nutr Biochem. 2014 Jan;25(1):91-4.

Sport & Fitness, september 2014.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.