Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 23-2-2021

Zes anti-allergietips

Het slechte nieuws is dat steeds meer mensen een allergie hebben. Het goede nieuws is dat een slimme leefstijl allergische klachten minimaliseert en je de kans geeft om over je allergie heen te groeien.

Een artikel voor alle hooikoortssnotteraars die niet bij de pakken neerzitten. Geschreven door Ormea, die zijn oor te luister legde bij immunoloog en hoogleraar Huub Savelkoul van de universiteit van Wageningen. [Meer] [Nog meer]

Meer over leefstijl en allergie lees je [hier]


1 |
Verhoog je aeroob vermogen

Trainingsvormen die je longcapaciteit ontwikkelen verbeteren de gezondheid van de slijmvliezen in je longen. Hoe gezonder dat slijmvlies is, hoe kleiner is de kans dat ingeademde allergenen allergische reacties veroorzaken.

'In sterke longen ontstaan minder snel ontstekingsreacties', zegt Savelkoul. 'Allergische reacties beginnen als ontstekingsreacties.' Explosieve sporten, zoals krachtsport beschermen niet tegen allergie, duursporten zoals hardlopen en fietsen wel.

2 |
Voorkom overtraining

Duursport is goed voor het immuunsysteem, maar teveel intensieve duurtrainingen per week onderdrukken het immuunsysteem. Een immuunsysteem dat minder snel uithaalt naar ziektekiemen ontwikkelt sneller een allergie.

'Meer dan 3 tot 4 zware trainingen per week werken al snel averechts', waarschuwt Savelkoul.

3 |
Slaap genoeg en goed

Het immuunsysteem werkt optimaal als je slaapt. Dan maken je immuuncellen de antilichamen aan waarmee ze korte metten maken met ziekteverwekkers. Nogmaals, een immuunsysteem dat goed functioneert, en zich richt op ziektekiemen in plaats van iets anders reageert minder snel allergisch.

4 |
Rook niet en drink niet (teveel)

Het lichaam van rokers, en dan vooral de slijmvliezen in hun mond, keel en longen, is één grote ontstekingshaard. Onder die omstandigheden ontwikkel je sneller een allergie.

Ook alcohol doet je slijmvliezen geen goed. Alcohol droogt je slijmvliezen uit, waardoor ze kwetsbaarder worden voor allergenen.

5 |
Eet elke keer wat anders

Als je telkens hetzelfde eet, stel je jezelf bloot aan telkens dezelfde eiwitten. De kans dat je immuunsysteem een lastig eiwit uit je voeding gaat herkennen als een vreemde indringer wordt daardoor groter. Hoe afwisselender je eet, hoe kleiner is de kans dat je een voedselallergie ontwikkelt.

Of, als je er eentje hebt, je er nog eentje bij krijgt.

6 |
Ontspan

Stresshormonen als cortisol zetten je immuunsysteem een tandje lager, en een immuunsysteem dat niet op ziekteverwekkers jaagt pikt sneller een allergie op.

'Stress reduceren doe je door ook eens een keer onderuit te zakken en niks te doen', zegt Savelkoul. 'Of door je een andere, minder stressgevoelige levenshouding aan te meten. Kinderen die op een vrije school zitten worden minder vaak allergisch. Dat zal best wel iets met minder stress te maken hebben.'


Ormea Gezondheidsbulletin, augustus 2011.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.