Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 12-8-2019

Zelfmoord van cellen speelt geen rol in houdbaarheid tomaat

Onderzoek naar processen waardoor de cellen van tomaten zelfmoord plegen zal waarschijnlijk niet leiden tot een technologie die de houdbaarheid van tomaten van vergroten. Dat ontdekte drs Frank Hoeberichts tijdens zijn promotie-onderzoek.

"Ik heb veel van mijn onderzoek uitgevoerd op het Wageningse onderzoeksinstituut ATO", zegt Hoeberichts. "Daar doen we veel onderzoek naar de houdbaarheid van tomaten en andere landbouwproducten. We hadden gehoopt dat de zelfmoordacties van cellen daarbij een rol spelen. Maar we zijn er niet in geslaagd zelfmoordcellen in hele tomaten aan te tonen."

Hoeberichts vond de 'geprogrammeerde celdood', zoals het verschijnsel officieel heet, wel in tomatencellen die leven in een vloeibaar voedingsmedium. "Als we chemicalien aan de vloeistof toevoegden die het DNA van de cellen beschadigden, zagen we dat de cellen zelfmoord pleegden. Ik een stel markers kunnen ontwikkelen waaraan je kunt zien dat cellen zichzelf opmaken om te sterven. Maar met die markers heb ik geen zelfmoordcellen in hele tomaten kunnen ontdekken."

Geprogrammeerde celdood is niets bijzonders. Het beschermt bijvoorbeeld mensen en dieren tegen het ontstaan van tumoren. Celdood is ook een voorwaarde voor de groei en ontwikkeling van levende organismen. "Als foetus is je hand een klompje. Dat je vingers hebt komt omdat de cellen tussen je vingers zichzelf hebben opgeruimd. Geprogrammeerde celdood is heel basaal."

Frank Hoeberichts promoveert op maandag 7 oktober aan Wageningen Universiteit bij prof. Linus van der Plas, hoogleraar Plantenfysiologie.

Weekblad voor Wageningen UR, 3 oktober 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.