Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 21-9-2019

Zalmkweek kan milieuvriendelijker

Algen uit bioreactoren kunnen viskwekerijen minder schadelijk voor het milieu maken. Dat kan al op korte termijn, zeggen onderzoekers van ATO in een reactie op het Wereld Natuur Fonds dat onlangs de alarmklok luidde over de groei van viskwekerijen.

Viskwekers hebben vismeel en visolie nodig als voer. Die grondstoffen worden gewonnen uit wilde vis. Omdat de laatste tien jaar de productie van kweekvis als zalm, forel en tonijn wereldwijd is verdubbeld, stijgt het aantal vissen dat vissers voor de kwekerijen uit zee halen. Het Wereld Natuur Fonds vindt daarom dat er onderzoek naar plantaardige alternatieven voor visvoer moet komen.

Volgens ATO is er echter nu al een alternatief. Op het instituut werkt dr Lolke Sijtsma aan kweekmethoden in bioreactoren voor algen die groeien op suikers en azijnzuur. Die algen maken vetzuren aan die de kans op hart-vaatziekten verminderen en de groei van hersencellen bevorderen. Via de algen komen de vetzuren in de vis.

Hoewel het economisch nog niet rendabel is om het visvoer volledig door gekweekte algen te vervangen, is bijmenging van algen wel mogelijk, aldus ATO.

Weekblad voor Wageningen UR, 5 juni 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.