Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 20-11-2019

Hart- en vaatziekten voorkomen: leefstijlverbetering of polypil?

"Ik heb even gedacht dat het een grap was", zegt prof. Frans Kok van de afdeling Humane voeding van Wageningen Universiteit. "Maar ik werd teleurgesteld." Een dag eerder discussieerde Kok met cardioloog en KNAW-lid prof. Hein Wellens over de stelling dat preventie van hart- en vaatziekten door leefstijlverbetering minder zoden aan de dijk zet dan behandeling met medicijnen. Een stelling waarin Koks opponent zich in kon vinden.

De discussie was een onderdeel van de wetenschapsdag die de Nederlandse Hartstichting donderdag had georganiseerd in de Leidse Pieterskerk ter ere van haar veertigjarige verjaardag.

De zowel aan Wageningen Universiteit als aan RIVM verbonden hoogleraar prof. Daan Kromhout deed in een lezing sombere voorspellingen. Het aantal gevallen van hart- en vaatziekten zou tot 2020 toenemen met een kleine vijftig procent, vreesde de epidemioloog. De oorzaak: vergrijzing.

"Ik had eigenlijk verwacht dat Wellens als argument zou aanvoeren dat er weinig wetenschappelijk onderbouwing voor preventieve maatregelen is", zegt Kok. "Als cardioloog kun je wijzen op trials waarin onderzoekers medicijnen uittesten en met duidelijke resultaten komen. Voor het onderzoek naar factoren als voeding en beweging is daar geen geld voor. Wij voedingswetenschappers moeten vooral werken met studies waarin we leefgewoonten van grote groepen mensen met elkaar vergelijken, en dan kijken of die groepen meer of minder vaak last van hun hart krijgen."

Het is soms moeilijk om daar conclusies uit te trekken, erkent Kok. Maar dat preventie door leefstijlverbetering werkt, staat ondertussen wel vast.

Wellens greep echter naar het kostenargument. "Zijn punt was dat het aantal patienten toeneemt, en hun behandeling steeds duurder wordt. We kunnen geld maar een keer uitgeven, dus blijft er minder geld over voor preventie."

Kok was het daar niet mee eens, en pleitte er juist voor om meer geld voor preventie uit te trekken. Nu gaat slechts 1 procent naar preventie en de rest naar therapie. Juist als de kosten de pan uitrijzen, is voorkomen beter dan genezen, aldus Kok.

"Rokers hebben vijf keer meer kans op hart- en vaatziekten dan niet-rokers. Dat blijkt uit alle studies. Als minder mensen gaan roken, krijgen minder mensen last van hun hart. Zo simpel is het."

Een gezonde voeding met weinig slechte vetten en voldoende lichaamsbeweging zorgen weliswaar niet voor zo'n groot verschil, maar verkleinen de kans op hart- en vaatziekten desondanks aanmerkelijk.

"Juist als de behandeling steeds duurder wordt, is preventie belangrijk", zegt Kok. "Er zijn tegenwoordig dan wel effectieve medicijnen, zoals de statines, maar behandeling van sommige hartpatienten kost soms vele tientallen euro's per dag."

Geen wonder dat Kok volgens aanwezigen als winnaar uit het debat tevoorschijn kwam.

"Het zit tegenwoordig in de lucht om naar medicijnen te grijpen", zegt Kok. "We willen maar al te graag een snelle effectieve oplossing voor medische problemen. Sinds een jaar discussieren tijdschriften als de British Medical Journal bijvoorbeeld over de polypil – een pil die een cocktail van aspirine, statines, foliumzuur en bloeddrukverlagende middelen bevat. Het idee is om die pil over the counter beschikbaar te maken. Voor wie hart- en vaatziekten wil voorkomen."

Het zou een slechte ontwikkeling zijn, vindt Kok.

Weekblad voor Wageningen UR, 22 april 2004.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.