Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 7-4-2021

Wild versus rund

In supermarkten verschijnt steeds vaker wild in de schappen, en restaurants hebben het bijna standaard op het menu. Is vlees van herten of wilde zwijnen een alternatief voor het oerdegelijke en magere rundvlees? Ormea vergelijkt twee hoogwaardige voedingsmiddelen.


Voedingswaarde

Wild
Wilde dieren bewegen meer dan landbouwdieren, en dat zie je terug in de voedingswaarde van hun spiervlees. Honderd gram biefstuk levert bijvoorbeeld 127 kilocalorieën, honderd gram hertenbiefstuk slechts 99 kilocalorieën. Dat verschil wordt veroorzaakt door de hoeveelheid vet, die in spiervlees van hert 75 procent minder is dan in vlees van runderen.

Rundvlees
Rundvlees bevat meer kilocalorieën dan wild, maar van de meeste voedingsstoffen vind je in wild hogere concentraties. De hoeveelheid ijzer in hertenbiefstuk is bijvoorbeeld 50 procent hoger dan in runderbiefstuk. Wild bevat ook twee keer meer vitamine B2 en B6, drie keer meer vitamine B3, zeventig procent meer zink en enkele tientallen procenten meer selenium.


Eiwitten en vet

Wild
De meeste soorten wild bevatten per ons net iets meer eiwitten dan rundvlees. Maar om de waarheid te zeggen zijn de verschillen niet groot. Gemiddeld scheelt het per ons zo'n 2-3 gram. Zeg nou zelf. Dat is de moeite niet. Die paar gram eiwit die je in rundvlees minder vindt is vervangen door vet. Dat is het gevolg van de zittende leefstijl van runderen.

Rundvlees
Je zou rundvlees kunnen verdedigen met het argument dat mannen die meer verzadigd dierlijk vet eten meer testosteron aanmaken. Dat is waar, maar volgens een studie van Pennsylvania State University doet het enkelvoudige onverzadigde vet uit olijfolie doet dat ook. En dat vet is veel gezonder voor je hart dan het vet in vlees. Ook op dit punt scoort wild dus beter. Als je het bakt in olijfolie.


Veiligheid

Wild
Herten en zwijnen worden niet behandeld met antibiotica en andere medicijnen. Dat lijkt positief, maar dat is het niet. Boeren geven hun vee antibiotica als een dierenarts ziektekiemen bij de dieren constateert. Omdat wilde dieren die niet krijgen kunnen ze besmet zijn met ringwormen of eencellige parasieten. Maar als je de juiste voorzorgsmaatregelen treft, en wild bijvoorbeeld eerst een paar dagen invriest voordat je het eet, hoef je daarvoor niet bang te zijn.

Rundvlees
Sommige wilde zwijnen of herten zijn in het verleden wel eens getroffen door een loden kogel en lopen daarmee door. Worden ze later alsnog geschoten, dan kan hun vlees veel lood bevatten.

In Nederland is de kans daarop klein. Al het wild moet eerst gekeurd worden voordat het mag worden verkocht, en jagen met lood is hier verboden. Al met al is wild in deze contreien waarschijnlijk net zo veilig als rundvlees.


Eindoordeel

Het verschil tussen rundvlees en wild is niet groot, maar de voedingswaarde van wild is net iets beter.


Ormea Gezondheidsbulletin, juni 2010.Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.