Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 14-8-2018

White Zombie

De allereerste zombiefilm - White Zombie uit 1932 - roept eenzelfde bevreemding op als Nosferatu uit 1922. Net zoals de vampier in Nosferatu weinig lijkt op de vampiers die we kennen van films en series als Buffy, The Vampire Slayer, doen de zombies in White Zombie weinig denken aan de zombies in - ik noem maar wat - de Return of the Living Dead.

White Zombie vertelt het verhaal van de uit de hand gelopen liefde van de planter Charles Beaumont voor Madeleine Short, die gaat trouwen met Neil Parker. Beaumont heeft het stel uitgenodig op zijn landgoed in Haiti in de echt te treden, met de snode bijbedoeling om Madeleine via zwarte magie alsnog voor zich te winnen.

Beamont wendt zich tot voodoomeester Legendre - een glansrol van Bela Lugosi. Legendre vergiftigt Madeleine tijdens haar huwelijksceremonie, en graaft haar daarna met enkele van zijn zombiedienaren weer op. Even daarna zien we Madeleine met een lege blik in haar ogen pianospelen voor Beaumont. Beaumont krijgt berouw van wat hij heeft gedaan, en smeekt Legendre van Madeleine weer een normale vrouw te maken. Legendre weigert. Hij heeft zo zijn eigen plannen met Madeleine.

De kersverse weduwnaar Neil heeft ondertussen ontdekt dat Madeleines lichaam uit haar graf is verdwenen. Hij bezoekt de zendeling dr Bruner, die hem vertelt over de manier waarop zombies ontstaan. Door vergiftiging, die leidt tot schijndood. Na de begrafenis graven voodoomeesters de 'doden' stiekem weer op, en herscheppen ze in zombies. Op plantages werken ze vaak als goedkope arbeidskrachten. Bruner vermoedt dat Madeleine hetzelfde is overkomen.

Samen gaan Bruner en Neil op zoek naar Madeleine in het slot van Legendre. Neil dringt binnen maar wordt ontdekt. Legendre geeft zombie-Madeleine opdracht Neil te doden. Dat mislukt door tussenkomst van Bruner, die op een kritiek moment het mes uit Madeleines handen slaat. Legendre stuurt zijn zombieleger op Neil af.

Neil heeft nog nooit zombies gezien. "What are they?", vraagt hij aan de voodoomeester.

"For you, my friend, they are the angels of death", antwoordt Legendre. Het is de meest memorabele quote uit de film. Enkele ogenblikken daarna strompelt Beaumont, die onder de invloed van Legendres kruidenmengsels verkeert, uit het slot en stort zich op Legendre. Samen vallen ze van een hoge klif in zee. De duistere magie die van Madeleine een zombie maakt is met de dood van Legendre verbroken. De twee geliefden zijn herenigd.

Een integrale, maar niet zo heel erg goede, versie van White Zombie vind je hier.

Phantasmagorium, 6-5-2008.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.