Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 3-2-2019

Weinig slaap, dikke buik

Hoe minder slaap je in een etmaal krijgt, des te dikker is de speklaag om je middel. Dat ontdekten Britse en Amerikaanse onderzoekers die de gegevens van duizend vrijwilligers met elkaar vergeleken. Slaap je bijvoorbeeld maar vier uur per etmaal, dan is de kans dat je ziekelijk veel vet met je meedraagt zeventig procent hoger dan als je aan de aanbevolen acht uur slaap per etmaal komt.

Het was al bekend dat een tekort aan slaap het lichaam minder gevoelig maakt voor insuline. Ook vermindert de aanmaak van het slankmakende groeihormoon, en neemt de aanmaak van het spierslopende cortisol toe.

Nieuw is de ontdekking dat slaaptekort ook iets doet met de recent ontdekte eetlusthormonen leptine en ghreline. Slaap je slechts vier uur per etmaal, dan zakt je leptinespiegel met twintig procent en stijgt je ghrelinespiegel met dertig procent. Daardoor neemt je hongergevoel toe, en ga je onwilleurig meer eten dan je lichaam nodig heeft.

Sport & Fitness, maart 2005.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.