Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 17-5-2019

Productie papiercoating kan schoner en goedkoper met waterstofperoxide

Ijdeltuiten met een smalle beurs bleken er hun tanden mee. Pamela Anderson-adepten gebruiken het om hun haar een Germaanse tint te geven. En het Wageningse onderzoeksinstituut ATO heeft een manier gevonden om er zetmeelkorrels mee te bleken. Die ontdekking brengt een schonere en goedkopere manier om papiercoatings te maken binnen handbereik.

De papierindustrie gebruikt gebleekt zetmeel om papier glimmend en glad te maken, en de chemische industrie maakt er lijm van. Bij de gangbare manier om zetmeel te oxideren, waarbij fabrikanten chloorverbindingen gebruiken, is veel chloor nodig. Bovendien moet het zetmeel meerdere malen met water worden gewassen.

Met ATO's nieuwe technologie, waarop het instituut het octrooi heeft verworven, kunnen fabrikanten volstaan met een verhoudingsgewijs kleine hoeveelheid waterstofperoxide en is wassen niet nodig.

Daarbij komt nog dat bij de bestaande technieken een zwaar metaal nodig is om het waterstofperoxide te activeren. Bij de nieuwe methode dient een milieuvriendelijk organisch materiaal als katalysator.

Weekblad voor Wageningen UR, 26 april 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.