Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 31-3-2019

Wantrouw enthousiaste journalisten als het om uw gezondheid gaat

Bang voor Alzheimer? Vergeetachtigheid? Of een andere aandoening van verouderende hersenen? Neem dan dagelijks multivitamines. Eet elke dag voldoende fruit en groenten die rijk zijn aan antioxidanten. Drink thee. Eet vis of slik supplementen met visolie. Dat soort wijze raad geeft de wetenschapsjournaliste Jean Carper graag mee aan de lezers van haar boek 'Voeding & Intelligentie'.

Het grenzeloze optimisme over de wetenschap en maakbaarheid van lot, leven en lichaam verraden Carpers nationaliteit. 'Voeding & Intelligentie' is een boek dat alleen door een Amerikaan geschreven kan zijn. In 'Voeding & Intelligentie' zijn wijzelf de architect van ons geheugen, onze reactiesnelheid en onze slimheid. Alles kan.

Zelfs de veroudering van onze hersencellen kunnen we aanpakken. Daarvoor dient het wondersupplement co-enzym Q10, meldt Carper bijvoorbeeld in het hoofdstukje 'Een fantastische breinversterker'. Q10 beschermt de vette delen van de hersencellen tegen roest en speelt tegelijkertijd een sleutelrol in de energievoorziening van cellen. Als we ouder worden vermindert de lichaamseigen aanmaak van Q10 echter en takelen onze hersenen af. De kans op ziekten als Parkinson, Alzheimer en ALS neemt met sprongen toe terwijl ons vermogen om nieuwe dingen te leren alsmaar minder wordt.

Behalve dan als je Q10 slikt, jubelt Carper. 'Gebruik coQ10 om uw brein te verjongen!' De bewijzen die Carper aandraagt zijn flinterdun. Mensen met Parkinson hebben een lage concentratie van het co-enzym. Proefdieren die de stof krijgen hebben minder last van middelen die de aanmaak van de neurotransmitter dopamine afremmen. En Amerikaanse onderzoeksinstellingen zijn studies begonnen om te zien of coQ10 de kansen op Alzheimer inderdaad vermindert.

De enige kritische noot die Carper zich permitteert betreft de prijs van het wondersupplement. Q10 is schreeuwend duur omdat Japanse bedrijven het patent in handen hebben, meldt Carper. Zonde, ben je geneigd te denken. Zo'n middel zou toch voor een appel en een ei te koop moeten zijn?

Carper gaat echter voorbij aan de afwachtende houding van veel wetenschappers tegenover suppletie met Q10. Deze sceptici zijn bang dat Q10 cellen alleen maar sneller laat verouderen. Australische verouderingsonderzoekers ontdekten onlangs dat fruitvliegjes die Q10 kregen weliswaar gingen functioneren als jonge, maar dat dit ten koste ging van hun totale levensduur. Ze brandden op. Oorzaak was waarschijnlijk het ontstaan van allerlei extra agressieve zuurstofmoleculen in cellen waarin veel Q10 zat. Die zuurstofmoleculen beschadigden de cellen en versnelden de veroudering.

Q10 is niet de enige stof waarvan Carper verzuimt de duistere kant te belichten. Net zo juichend schrijft de journalist bijvoorbeeld over chroom, het supplement dat een overschot aan suikers moet helpen compenseren. Carper staat geen moment stil bij alle perikelen rondom een populair supplement als chroompicolinaat, dat volgens kritische onderzoekers zich ophoopt in de cellen en misschien zelfs kanker in de hand werkt.

Geen woord daarover bij Carper. En dat maakt van 'Voeding & Intelligentie', ondanks het aanstekelijk enthousiasme en het onmiskenbare plezier waarmee het is geschreven, ook een beetje een bedenkelijk boek.

Weekblad voor Wageningen UR, 10 oktober 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.