Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 4-9-2019

Wie is Walter Willett?

Dieetgoeroes, bladen en zelfs artsen hebben de laatste decennia vurig gepleit voor een dieet dat weinig vet en veel koolhydraten bevat. Vet was fout. En die trend heeft ertoe bijgedragen dat de mensen steeds dikker zijn geworden. Dat zegt Walter Willett, de Amerikaanse epidemioloog die op 7 maart 2003 het Wageningse eredoctoraat ontvangt, tijdens zijn rede.

Walter Willett is een reus. Hij is de drijvende kracht achter een aantal groot opgezette Amerikaanse studies, waarin onderzoekers groepen van tienduizenden mensen decennia achter elkaar volgen, en zoeken naar verbanden tussen aan de ene kant leef- en eetpatronen en aan de andere kant ziekte en gezondheid.

Sommige van de ontdekkingen die Willett in die grootschalige onderzoeken deed zijn nu klassiek geworden en maken deel uit van de medische richtlijnen voor een gezonde manier van leven. Daarom heeft Willett ondertussen al twintig wetenschappelijke prijzen gewonnen.

Een greep uit Willetts wapenfeiten: vis vermindert de kans op prostaatkanker en beschermt hart en bloedvaten. Alcohol verhoogt de kans op borstkanker bij vrouwen. Lichaamsbeweging vermindert de kans op suikerziekte bij volwassenen. Rood vlees en verzadigd vet verhoogt de kans op darmkanker. De kunstmatige transvetzuren in industrieel geproduceerde voedinsgmiddelen verhogen de kans op hart- en vaatziekten, terwijl vitamine E en onverzadigde vetzuren de kans daarop juist verminderen.

Willett is niet te beroerd om zijn inzichten uit te dragen naar een breder publiek. Hij treedt op in TV-shows, kranteninterviews en documentaires, en breekt dan bijvoorbeeld een lans voor een dieet dat meer vetten bevat dan de dieetgoeroes jarenlang hebben geadviseerd.

Vooral geraffineerde koolhydraten, zoals suiker, snoepgoed en cornflakes, zijn funest voor mensen die hun gewicht op peil willen houden, vindt Willett. Die voedingsmiddelen jagen de insulinespiegel op en neer en verhogen de drang om te eten. Het beroemde Middellandse Zeedieet bevat niet voor niets twee keer meer vet dan wetenschappers en voorlichters altijd hebben aanbevolen.

Willett is geen onbekende van Wageningen. Wageningse voedingsonderzoekers hebben de afgelopen twintig jaar veelvuldig met hem samengewerkt. Het Wageningse onderzoeksprogramma in de voedingswetenschappen is voor een deel geent op Willetts werk.

Weekblad voor Wageningen UR, 6 maart 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.