Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 31-5-2019

Wageningers vinden nieuw type bacterie in menselijke darmen

Onderzoekers van de leerstoelgroep Microbiologie van Wageningen Universiteit hebben een volkomen nieuw, en mysterieus type bacterie ontdekt. Niet in een afgelegen regenwoud, niet in de diepzee, maar in menselijke ontlasting.

Het bijzondere van het organisme is dat het een desulfitobacterium is. Alle andere bacterien van die soort zijn gevonden in verontreinigde milieus. Daar gebruiken ze chloorverbindingen voor hun ademhaling, in plaats van zuurstof.

Zo niet de nieuw ontdekte bacterie. Die gebruikt geen chloor voor zijn ademhaling, maar puryvaat. Die stof is in de darmen ruimschoots voorhanden. In het menselijk lichaam komt puryvaat door groei- en verbrandingsprocessen in grote hoeveelheden vrij.

De onderzoekers sluiten niet uit dat er nog meer desulfitobacterien in de menselijke ingewanden voorkomen. Maar ze vonden hun ontdekking nu al opmerkelijk genoeg om er een artikel aan te wijden. Dat is verschenen in de Archives of Microbiology.

Weekblad voor Wageningen UR, 26 augustus 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.