Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 6-9-2019

Wageningen maakt zich geen zorgen over terrorisme

De universiteiten en hogescholen hebben een brief van onderwijsminister Van der Hoeven gekregen, waarin de bewindsvrouw waarschuwt voor terrorisme. Het conflict in het Midden Oosten kan leiden tot aanslagen en zelfs bioterreur, staat in de brief. De minister voegt daar in een adem aan toe dat de regering geen concrete aanwijzingen heeft dat radicale groepen aanslagen voorbereiden, maar dat de kennisinstellingen beter voorbereid kunnen zijn.

"Bij de productie van aardappelzetmeel blijven de celwanden als restmateriaal over', vertelt ir Ronald Oomen. 'Die bevatten pectines. De levensmiddelenindustrie gebruikt pectines van citrusvruchten als verdikkingsmiddel, maar niet die van aardappels. De vertakte structuur van de aardappelpectines leent zich er niet voor. In mijn promotieonderzoek heb ik onderzocht of ik daar met genetische ingrepen iets aan kon veranderen."

"Brief?", zegt dr Walter van Dongen. "Welke brief? Ik weet van niets." Van Dongen is als secretaris van de leerstoelgroep Biochemie van Wageningen Universiteit verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid, en heeft eerlijk gezegd geen flauw idee wat er nu op de leerstoelgroep voor terroristen interessant kan zijn.

"Natuurlijk hebben we hier een paar licht-toxische chemicalien staan. Die vind je op elk lab, en je kunt ze niet allemaal achter slot en grendel zetten. Dan moet je weer iemand paraat hebben die de stoffen tevoorschijn haalt als daar behoefte aan is, en ze na afloop ook weer opbergt. Dat is ondoenlijk voor ons. En trouwens, het gaat per stof om enkele grammen. Daar kan een terrorist niks mee."

De Universiteit van Amsterdam heeft volgens zijn woordvoerder een overzicht gemaakt van zijn kwetsbare punten. Wat daar is uitgekomen, of wat voor maatregelen de universiteit vervolgens heeft genomen, wil de woordvoerder 'uiteraard' niet zeggen - behalve dan dat de beveiliging van de gebouwen wordt verscherpt als de oorlog in Irak uitbreekt.

De geluiden uit Delft zijn minder vaag. Daar heeft de universiteit een kleine kernreactor voor wetenschappelijk onderzoek. De TU gaat "in het licht van de brief van de minister nog eens na of de beveiliging daarvan verder moet worden aangescherpt", heeft een woordvoerder bekend gemaakt.

In Wageningen zijn dat soort objecten niet aanwezig, denkt prof. Fons Stams van de leerstoelgroep Microbiologie van Wageningen Universiteit. Niet bij hem tenminste.

"Wij doen helemaal niets met pathogene micro-organismen", zegt Stams. "In ons laboratorium vind je helemaal niets dat voor terroristische doelen interessant zou zijn. Wij werken eigenlijk alleen met organismen die je kunt toepassen in de milieutechnologie of de voedingsindustrie. We doen wel onderzoek naar de microbiologische afbraak van gevaarlijke stoffen, en daarom hebben we een aantal van die materialen op voorraad. Maar dat zijn kleine hoeveelheden. Denk je dat terroristen daarin geïnteresseerd zijn?"

Dr Egbert Egberts van het departement Dierwetenschappen van Wageningen UR heeft wel weet van de brief van de minister. "Ik las het in het universiteitsblad van Utrecht", zegt hij. Maar net als Stams en Van Dongen kan hij zich ook na diep nadenken geen interessante terroristische doelwitten voorstellen.

"Onze groep zit niet bovenop een tikkende tijdbom", zegt hij. "We hebben geen pathogene organismen in huis."

Minister Van der Hoeve waarschuwt ook voor politieke onrust en de werving van studenten voor de Jihad, zeker als straks de gevechten uitbreken. Om polarisering te voorkomen wil de Vrije Universiteit debatten organiseren, waarin studenten met verschillende overtuigingen in ieder geval met elkaar in gesprek raken.

In Wageningen zijn zulke initiatieven nog niet georganiseerd. Misschien komt dat omdat er in Wageningen niet zo bar veel studenten en aio's uit islamitische landen bivakkeren. Het zijn er in totaal slechts 138, blijkt uit cijfers van de afdeling Onderwijs en Studentenaangelegenheden.

Het belangrijkste land in die categorie is Indonesie, waar 73 mensen vandaan komen. Op de tweede plaats komt Iran, goed voor 26 MSc-ers en aio's.

Een van hen is Abbas Pakdel, aio bij de leerstoelgroep Fokkerij en genetica van Wageningen Universiteit. Pakdel ervaart de onrust aan de levende lijve. "Ik luister de hele dag naar het nieuws", zegt hij. "Als er straks oorlog uitbreekt is dat vreselijk, ik heb er geen andere woorden voor. Er zullen tienduizenden, honderdduizenden onschuldige slachtoffers vallen, en de man die het waarschijnlijk allemaal zal overleven is Saddam Hussein zelf."

En ja, Pakdel is boos. "In de jaren tachtig heeft het Westen Irak gesteund in een verschrikkelijke oorlog tegen ons", zegt hij. "Landen als Duitsland en Frankrijk hebben Saddam gemaakt tot wat hij nu is. Laten we dat niet vergeten."

Wrok tegen de Nederlanders heeft hij echter niet. "De mensen die ik hier ontmoet zijn allemaal erg vriendelijk."

Collegewoordvoerder Simon Vink benadrukt dat Wageningen niet moet afglijden naar paranoia. "Dat past niet bij een universiteit", zegt hij. "Wageningen Universiteit en Researchcentrum is internationaal georienteerd en biedt onderdak aan mensen uit verschillende culturen. Kenmerk van onze organisatie is dat onze internationale en Nederlandse studenten en medewerkers respectvol met elkaar omgaan. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dat zo zal blijven."

Weekblad voor Wageningen UR, 20 maart 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.