Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 13-9-2019

Vooral 'lekker eten' houdt voedingsconsumenten bezig

Als consumenten over eten praten gaat het vooral over de smaak van voedsel. Dat blijkt uit een onderzoek van een Wageningse promovenda. Uit groepsdiscussies met in totaal dertig representatieve Nederlanders bleek dat 'lekker eten' het belangrijkste onderwerp van gesprek was.

"We zijn met drie groepen van ongeveer tien consumenten om de tafel gaan zitten om te praten over voeding", zegt ir Sonja van Dillen. "We hoopten dat we zo zouden horen over wat mensen aan voeding interessant vinden, en waar ze graag meer over willen weten." Die informatie is interessant voor huisartsen, dietisten en andere professionals die consumenten voorzien van informatie over voeding.

De drie groepen die Van Dillen onderzocht verschilden in leeftijd. Er was een groep jongeren, een groep in de leeftijd van dertig tot vijftig jaar en een groep ouderen.

"De jongeren waren niet zo bezig met voeding", zegt Van Dillen. "De mensen in de middelbare leeftijd hadden vaak kinderen en voelden zich verantwoordelijk voor wat ze hun kinderen te eten gaven. De ouderen tenslotte hadden moeite om de ontwikkelingen bij te benen. Ze wisten zich geen raad met termen als functional foods en genetische modificatie."

Van Dillen werkt inmiddels aan een nieuwe publicatie, die is gebaseerd op een enquete onder zeshonderd consumenten. De vragen die ze daarin stelde waren gebaseerd op dingen die in de gesprekken met de groepen naar boven kwamen. Hoewel Van Dillen de resultaten nog aan het verwerken is, heeft ze al wel gemerkt dat jongeren in ieder op een punt toch geinteresseerd zijn in voeding.

"Afslanken, er beter uitzien en beter presteren in sport door voeding vinden ze wel interessant. Als je jongeren wilt bereiken, zou je het vooral over die boeg moeten gooien."

Weekblad voor Wageningen UR, 17 april 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.