Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 16-8-2019

Vloeibare maaltijdvervanger met extra vitamines geeft ouderen geheugen terug

"We denken erover dit op de markt te brengen", zegt ir Wendeline Wouters van Numico Research. "Er is een categorie ouderen die er beslist baat bij zou hebben." De onderzoeker heeft het over een drinkbaar preparaat dat behalve eiwitten, vetten en suikers een keur aan vitamines en mineralen bevat. Binnenkort promoveert Wouters bij de sectie Humane voeding en epidemiologie van Wageningen Universiteit op een onderzoek [Link] waaruit blijkt dat het middel het geheugen van ouderen verbetert.

"Mijn onderzoek heeft betrekking op een groep senioren van gemiddeld 85 jaar", zegt Wouters. "Het is een groep waarbij vaak de eetlust terugloopt en tekorten aan voedingsstoffen ontstaan. De gezondheid kan daardoor in gevaar komen."

Dat is waarschijnlijk de reden waarom de senioren die Wouters onderzocht positief reageerden op het supplement. "We hebben onze proefpersonen aan vier tests onderworpen die de geheugenfuncties maten. Op twee daarvan scoorden de senioren beter."

De duidelijkste resultaten kreeg Wouters toen ze haar proefpersonen vroeg in een vast tijdsbestek zoveel mogelijk beroepen op te noemen. Omdat het ging om mensen die al tientallen jaren niet meer werkten, moesten ze daarvoor hun geheugen aanspreken. Ouderen die het supplement gingen gebruiken, konden binnen dezelfde tijd meer beroepen noemen.

Behalve het geheugen verbeterde het preparaat ook het immuunsysteem, ontdekten de onderzoekers. Bij de supplementengebruikers reageerden de cellen die lichaamsvreemde indringers uitschakelen beter dan bij de niet-gebruikers.

Ondanks de effecten van het supplement scoorden de gebruikers niet hoger op tests die de kwaliteit van het leven moesten meten. "Het supplement veroorzaakt subtiele verbeteringen", verklaart Wouters. "Ouderen merken dat niet direct op. Je moet bedenken dat het om een groep gaat die heeft leren accepteren dat de kwaliteit van het leven achteruitgaat."

Ir. Wendeline Wouters promoveert op 1 november aan Wageningen Universiteit bij prof. Wya van Staveren, hoogleraar in de voeding van de oudere mens, en prof. Jaques Bindels, hoogleraar in de voeding tijdens groei en ontwikkeling.

Ir. Wendeline Wouters promoveert op 1 november aan Wageningen Universiteit bij prof. Wya van Staveren, [Link] hoogleraar in de voeding van de oudere mens, en prof. Jaques Bindels, hoogleraar in de voeding tijdens groei en ontwikkeling.

Weekblad voor Wageningen UR, 31 oktober 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.