Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 9-12-2019

Vleesvervanger moet meer op vlees lijken

Het zou nog wel eens knap lastig kunnen worden om de markt voor vleesvervangers te laten groeien. De consumenten waarop bedrijven hun hoop hebben gevestigd, de niet-vegetariers die zich wel eens aan een vleesvervanger wagen, verschillen volgens een Wageningse onderzoeker niet wezenlijk van andere vleeseters.

"Als je kijkt naar wat vegetariers belangrijk vinden, dan vormen ze duidelijk een apart marktsegment", zegt drs Annet Hoek, aio bij de afdeling Humane voeding van Wageningen Universiteit. "Als vegetariers voedingsmiddelen kopen, dan vinden ze het vooral belangrijk dat die gezond en ecologisch verantwoord zijn. Bij vleeseters werkt het anders. Bij hen gaat het vooral om de kwaliteit-prijsverhouding en de smaak."

De vleesetende consumenten die zich wel eens tot een vleesvervanger laten verleiden zitten tussen die twee groepen in, maar lijken meer op de vleeseters dan op de vegetariers, blijkt uit de studie die Hoek in Appetite publiceerde. Dat heeft consequenties voor de ontwikkelaars van vleesvervangers, aldus de onderzoeker.

"De producten die nu op de markt zijn, leunen zwaar op hun gezondheidsimago. Als je de consumptie van vleesvervangers echt wilt stimuleren zul je toch ook andere wegen moeten inslaan. Vegetariers vinden gezondheid en het milieu belangrijker dan de smaak, maar de niet-vegetariers niet. Ik ben bang dat je die consumenten zult moeten verleiden met een product dat meer op vlees lijkt."

Als Hoek gelijk heeft, moeten de ontwikkelaars van vleesvervangers een andere richting inslaan. Nu hebben zij het het idee dat vleesvervangers een aparte categorie producten zijn, die vooral niet al teveel op vlees moeten lijken omdat ze de vergelijking toch niet kunnen doorstaan.

Weekblad voor Wageningen UR, 17 juni 2004.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.