Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 28-6-2020

Vitaminetekort maakt dik

Hele volksstammen eten zo beroerd dat ze van allerlei vitamines onvoldoende binnenkrijgen. Als ze dat niet compenseren met vitaminepillen worden ze waarschijnlijk makkelijker dik dan mensen die wel voldoende vitamines consumeren, denken wetenschappers van de Franse onderzoeksinstituten Inserm en Inra.

De onderzoekers deden een experiment met muizen, die maar de helft van de hoeveelheid vitamines kregen dan ze volgens de handboeken nodig hebben. En hoewel de dieren door het vitaminetekort niet ziek werden of meer gingen eten, werden ze wel dikker.

"Cellen hebben vitamines nodig om voedingsstoffen om te zetten in energie', zeggen de onderzoekers. "Door een tekort aan vitamines gebeurt dat minder goed, en zet het lichaam dus sneller voedingstoffen om in vetreserves."

Mocht je denken dat de tekorten die de onderzoekers in hun studies nabootsten in onze samenleving niet meer voorkomen, dan moeten we je teleurstellen. In een land als Amerika consumeert negentig procent van de bevolking te weinig vitamine D en E, en haalt vijftig procent de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A niet. Om maar wat te noemen.

Sport & Fitness, september 2014.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.