Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 11-10-2019

Vitamines aan banden

De Europese Unie wil het toevoegen van vitamines aan levensmiddelen gaan reguleren. Dat heeft David Byrne, eurocommissaris voor consumentenzaken, gisteren in Brussel bekendgemaakt. Een goede zaak?

Prof. Frans Kok, afdeling Humane voeding en epidemiologie van Wageningen Universiteit

"Het was een gekkenhuis vandaag. Het ANP heeft een nieuwsbericht over de voornemens van Byrne op de telex gezet, en dat hebben we geweten. Radio 1, Radio Gelderland en de Wereldomroep hebben gebeld, en ik heb alles bij elkaar drie kwartier mediaexposure gehad, schat ik.

De media waren door het ANP wel een beetje op het verkeerde been gezet. Het is niet zo dat Europa het toevoegen van vitamines gaat verbieden. In 2005 moet er een wetsvoorstel liggen dat het toevoegen van vitamines aan maxima bindt, en ervoor zorgt dat de toevoegingen duidelijk op de verpakking staan aangegeven. Fabrikanten die claims willen maken moeten dat bovendien met onderzoek kunnen onderbouwen.

Het gaat om voedingsmiddelen als ontbijtproducten waar fabrikanten extra ijzer aan toevoegen, en om frisdranken waar extra calcium in zit. Het zijn producten, aldus de EU, die populair zijn bij de gezondheidsbewuste consument die minder wil eten maar toch voldoende vitamines en mineralen wil binnenkrijgen. Babyvoeding en dieetproducten vallen buiten de voorstellen.

Ik vind de voorstellen een goede ontwikkeling. In een aantal Europese landen is al een soort van zelfregulering die hetzelfde bereikt. Nu gaan we ernaartoe dat Brussel de zaken harmoniseert. Dat is in ieder geval goed voor de industrie, die makkelijker over de grenzen kan handelen.

Belangenbehartigers van de industrie hebben zich achter de voorstellen geschaard. Zij zien de voorstellen vooral als een stimulans om nieuwe producten te baseren op wetenschappelijk onderzoek.

De Europese consumentenorganisatie BEUC had een paar interessante voorstellen waar ik me graag bij wil aansluiten. Aan alcoholhoudende dranken zouden geen vitamines mogen worden toegevoegd, omdat dat indruist tegen pogingen om alcoholmisbruik tegen te gaan. De BEUC stelt verder dat we die lijn moeten doortrekken naar voedsel dat te vet, te zout en te zoet is.

Daar snijdt de BEUC een interessante vraag aan. Welke voedingsmiddelen gaan we gebruiken als drager voor vitamines? Ik vind candybars daar bijvoorbeeld absoluut ongeschikt voor. Zo geef je jongeren een totaal verkeerd idee over wat gezonde voeding is. Dat gebeurt nu bijvoorbeeld met die kauwgom waar ze vitamines aan toevoegen, waarvoor ze nu de commercials uitzenden.

David Byrne heeft volgens het Financieele Dagblad gezegd dat de nieuwe wetten consumenten ook moeten beschermen tegen een overdosis aan vitamines. Bij normaal gebruik, voedselsupplementen niet meegerekend, geloof ik niet dat Nederlandse consumenten op dit moment gevaar lopen door toegevoegde vitamines.

Maar bij liefhebbersconsumptie zou dat anders kunnen zijn. Je moet vooral alert zijn op de vetoplosbare vitamines D en A, die zich makkelijker ophopen in het lichaam en waarvoor de range van veilig gebruik niet al te wijd is.

Zwangere vrouwen moeten oppassen met vitamine A. Daarom krijgen die ook het advies om geen van lever gemaakte voedingsmiddelen te eten, want daarin bevindt zich veel vitamine A.

Teveel vitamine A is teratogeen. Dat houdt in dat het afwijkingen bij het ongeboren kind kan veroorzaken."

Weekblad voor Wageningen UR, 13 november 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.