Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 23-5-2020

Vitamine B5 voor meer testosteron

Mannen en vrouwen die te weinig vitamine B5 binnenkrijgen maken minder testosteron aan. Dat ontdekten Japanse onderzoekers die experimenten deden met muizen. Door een tekort aan de vitamine kan het lichaam waarschijnlijk niet meer goed cholesterol aanmaken. Cholesterol is de grondstof voor testosteron.

Er zijn weinig gevallen bekend waarin mensen een tekort aan vitamine B5 hadden, maar dat betekent niet dat een tekort aan vitamine B5 niet voorkomt.

Volgens de Japanners neemt de kans op vitamine B5-deficientie toe naarmate mensen intensiever aan sport doen. Ook een dieet met verhoudingsgewijs veel vet verhoogt de kans op een vitamine B5-tekort.

Vooral vegetariers en veganisten lopen kans op vitamine B5-deficientie. In hun dieet zit relatief weinig of (in het geval van de veganisten) geen cholesterol.

Symptomen van vitamine B5-deficientie zijn onder meer lusteloosheid, rusteloosheid, slaapproblemen, buikkramp en misselijkheid.

Sport & Fitness, januari 2016.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.