|
Opgepoetst | 8-9-2019 Vitamine B12 nodig voor sterke botten
Niet alleen calcium, vitamine D en lichaamsbeweging houden het skelet sterk. Er is nog een factor in het spel. De Wageningse voedingswetenschapper ir Rosalie Dhonukshe-Rutten ontdekte dat ouderen vaker broze botten hebben als ze minder vitamine B12 in hun bloed hebben.
De groep rond prof. Wija van Staveren, de promotor van Dhonukshe-Rutten, vermoedde al in de jaren negentig dat een tekort aan de vitamine B12 het skelet verzwakte. Onderzoekers merkten toen dat kinderen die een macrobiotisch dieet volgden minder sterke botten hadden en een lagere vitamine B12-spiegel. Dat was niet verwonderlijk, want de vitamine zit vooral in dierlijke producten, zoals eieren en vlees - en die schitteren in het macrobiotische dieet door afwezigheid.
B12 is onder meer nodig voor celdeling. Een tekort aan B12 openbaart zich vaak als bloedarmoede, omdat de beenmergcellen door het vitaminetekort te weinig nieuwe bloedcellen aanmaken.
"Mijn onderzoek richt zich op ouderen", zegt Dhonukshe-Rutten. "Een op de vier ouderen heeft een tekort aan B12. Omdat in die groep ook botontkalking een probleem is, wilde ik achterhalen of er een verband tussen die twee is."
In de maart-editie van de Journal of Nutrition beschrijft de onderzoeker hoe ze van een kleine tweehonderd ouderen de botmassa en de botdichtheid bepaalde en het bloed onderzocht. Er was inderdaad een verband. De botdichtheid was hoger naarmate de spiegels van de vitamine hoger waren.
Het verband gold alleen voor vrouwen, maar dat komt waarschijnlijk door de proefopzet, zegt de aio. "Ik had drie keer zoveel vrouwen als mannen in mijn studie. Je ziet verbanden sneller bij grote groepen."
Weekblad voor Wageningen UR, 3 april 2003.
|