Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-6-2019

Visolie goed voor kip

Voer waaraan visolie is toegevoegd stimuleert het immuunsysteem van kippen, en kan ervoor zorgen dat kippen minder vaak ziek worden en dus ook sneller groeien. Dat ontdekten Wageningse onderzoekers.

"De huidige voeders zijn ontworpen om de groei van kippen te versnellen", zegt ir. John Sijben, aio bij de leerstoelgroep Adaptatiefysiologie van Wageningen Universiteit. "Tot nu toe is er nog niet gekeken naar de mogelijkheid om via het voer kippen meer weerstand tegen ziekten te geven." Sijbens project, dat begin 2002 zal zijn afgerond, is bedoeld als wetenschappelijke onderbouwing voor zo'n immuunstimulerend voer.

Sijben richt zijn aandacht op de vetzuren in het voer. "De bestaande voeders bestaan grotendeels uit soja, graan en mais", zegt Sijben. "De vetzuren in die producten zijn vooral n6-vetzuren. Daarvan weten we dat ze ontstekingsreacties verhevigen. In vis vind je n3-vetzuren. Die leiden juist tot milder ontstekingsreacties. Er zijn ook theorieen dat die vetzuren de kans op kanker zouden kunnen verminderen."

In zijn onderzoek geeft Sijben kippen voer met een verschillende vetzuursamenstelling, en dient ze vervolgens eiwitten uit bacterien toe die het immuunsysteem prikkelen. Daarna meet hij de reactie van de kippen op celniveau, en kijkt naar de aanmaak van stoffen als interferon-gamma, interleukine-2 en tumor necrose factor-alfa.

"Dat we die stoffen bij kippen kunnen meten is op zich al vrij nieuw", zegt Sijben. "Er zijn nog geen assays voor. We meten ze op RNA-niveau."

Delen van Sijbens dissertatie verschenen de afgelopen maanden in Poultry Science.

Weekblad voor Wageningen UR, 6 september 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.