Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-7-2019

Jonge vis kan volwassen worden met goedkoper voer dankzij L-carnitine

Jonge vissen kunnen met goedkoper voer volwassen worden, als dat is gemengd met L-carnitine, een stof die op de amrkt is als afslanksupplement. Dat ontdekte Rodrigo Ozorio, die het middel vijf jaar onderzocht. Volgens hem kunnen vissen dankzij extra L-carnitine met minder eiwit en meer vet uitgroeien tot normale exemplaren.

L-Carnitine is een natuurlijk stof. Praktisch alle dieren maken de stof aan om vetten naar de plekken in de cellen te loodsen waar ze verbrand worden. Om die reden brengen makers van afslankmiddelen L-carnitine ook voor mensen op de markt. Volgens de fabrikanten versnelt de stof de vetverbranding zonder dat daarvoor spierweefsel wordt afgebroken.

Volgens sommige wetenschappers werkt het middel bij mensen niet. Bij vissen werkt L-carnitine echter wel, ontdekte Rodrigo Ozorio. Bij jonge vissen tenminste, waarbij de natuurlijke aanmaak van carnitine nog niet goed op gang is gekomen. Uitgegroeide vissen produceren van zichzelf al zoveel van de stof, dat extra carnitine in het voer niets toevoegt.

Bij jonge vissen maakt het middel echter alle beloftes waar die makers van afslankmiddelen aan consumenten doen. Bij die dieren verhoogt het de vetverbranding. Daardoor houden ze meer eiwit over om te groeien. De vissen zetten geen vetlagen aan maar wel spiervlees, precies zoals ze zouden doen als ze duur, eiwitrijk voer zouden krijgen.

De ontdekking helpt fabrikanten bij het ontwikkelen van zuiniger en milieuvriendelijker voer. Als vissen eiwit verbranden voor hun energievoorziening scheiden ze ammoniak uit. Verbranden ze vetten, dan komen er alleen water en kooldioxide vrij.

Carnitine werkt ook als de jonge dieren veel energie verbruiken. Dat ontdekte Ozorio toen hij vissen elke dag een paar uur tegen de stroom in liet zwemmen. Verder vond de onderzoeker dat het geen zin heeft om vissen extra carnitine te geven als ze veel eiwit krijgen. Met het eiwit krijgen de dieren genoeg grondstoffen binnen om zelf carnitine te maken.

Rodrigo Ozorio promoveerde 28 november aan Wageningen Universiteit bij prof. Bram Huisman, emeritus-hoogleraar, prof. Johan Verreth, hoogleraar in de visteelt en visserij, en prof. Martin Verstegen, hoogleraar in veevoeding.

Weekblad voor Wageningen UR, 6 december 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.