Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 4-10-2018

Vetzuren in melk kunnen gezonder

Eet niet teveel dierlijke producten, waarschuwen voedingswetenschappers. Naar verhouding zitten er namelijk veel ongezonde, verzadigde vetzuren in melk, vlees en eieren, en minder gezonde, onverzadigde vetzuren. Met behulp van genomics probeert Mari Smits van de Wageningse Animal Sciences Group daar verbetering in te brengen.

'Binnen Wageningen Universiteit bestuderen dierwetenschappers de relatie tussen de genen van zo'n tweeduizend HolsteinFriesiankoeien en de vetzuursamenstelling van hun melk', zegt Smits. 'Onze universitaire collega's kijken daarbij naar zestigduizend genetische varianten. Op ons instituut kijken we in kennisbasisonderzoek naar de relatie tussen vetzuursamenstelling en de genetische variabiliteit bij vier andere koeienrassen, waaronder de Maas-Rijn-IJssel en de blaarkop. We willen achterhalen of bij deze rassen DNA-variaties voorkomen die te maken hebben met de vetzuursamenstelling en die niet voorkomen bij de zwartbonte Holstein-Friesians.'

Met de kennis die Wageningen Universiteit en Smits en zijn medewerkers genereren wordt het in de nabije toekomst mogelijk om koeien op zo'n manier te veredelen dat de vetzuursamenstelling van hun melk gezonder wordt.

'Melk bevat meer dan dertig verschillende vetzuren, legt Smits uit. ''Sommige daarvan, zoals de CLA's, zijn onverzadigd en gezondheidsbevorderend. Maar er zit ook een aantal verzadigde vetzuren in melk, die kunnen bijdragen aan een verslechtering van het cholesterol in het bloed.'

In een tweede project kijken de onderzoekers naar de interactie tussen de voersamenstelling en de expressie van genen in de uiers van de koe. 'We willen meer leren over hoe een aangepast dieet kan zorgen voor meer onverzadigde vetten in de melk, en minder verzadigde', zegt Smits. 'We zoeken bijvoorbeeld naar voedercomponenten die de genen die desaturases aanmaken, harder laten werken. Hoe meer desaturase-enzymen in de uier actief zijn, des te meer gezonde vetzuren er in de melk zitten.'

Smits en zijn medewerkers onderzoeken verder hoe producenten de vetzuursamenstelling van vlees en eieren kunnen verbeteren.

Kennis On Line, mei 2009.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.