Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 25-5-2019

Vette vis beschermt tegen hartinfarct, arginine niet

Het nieuwe stokpaardje van de cardiologen loopt nu al een beetje kreupel. Uit het proefschrift van een Wageningse aio blijkt dat mensen die veel van het aminozuur arginine binnenkrijgen net zo vaak overlijden als gevolg van een hartinfarct als mensen die weinig arginine consumeren. Arginine zet in het lichaam om in een stof die de bloedvaten verwijdt. Daarom hoopten onderzoekers dat het aminozuur zou beschermen tegen hartinfarcten. Niet dus.

Promovenda ir. Claudia Oomen gebruikte gegevensbestanden over de voedingsgewoonten en gezondheidstoestand van grote groepen mensen. De teleurstellende uitkomst van het arginine-onderzoek baseerde Oomen onder meer op data van de Zutphen Ouderen-studie: een project waarin achthonderd oudere mannen tien jaar lang werden gevolgd.

Succesvoller was een andere studie die Oomen verrichtte, naar het verband tussen de consumptie van vis en hartinfarcten. "Magere vis, zoals tonijn of kabeljauwfilet, deed helemaal niets", zegt Oomen. "Maar mensen die wel eens vette vis zoals haring of zalm aten, hadden 34 procent minder kans om te sterven aan hartinfarcten dan mensen bij wie dit vette vis nooit op tafel kwam."

Mensen kunnen de beschermende vetzuren in vis in beperkte mate zelf maken uit linoleenzuur, een omega-3-vetzuur dat vooral in noten, lijnzaad en andere plantaardige producten zit. Nu duidelijk wordt hoe belangrijk omega-3-vetzuren zijn, voegen sommige fabrikanten van margarines extra linoleenzuur aan hun producten toe.

Of die de cardiovasculaire gezondheid van consumenten daadwerkelijk ten goede komen, is nog maar de vraag. Oomen ontdekte dat de inname van linoleenzuur in ieder geval geen effect had op de cardiovasculaire sterftekans van Zutphense ouderen. Toch durft Oomen niet te zeggen dat linoleenzuur infarcten niet kan voorkomen. "De meeste mannen in de studie die veel linoleenzuur gebruikten, kregen ook veel transvetzuren binnen. Die zijn juist weer erg slecht voor het hart."

Oomen promoveert 26 juni aan Wageningen Universiteit bij prof. dr. ir. Daan Kromhout, hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek, en prof. dr. ir. Frans Kok, hoogleraar Voeding en epidemiologie.

Weekblad voor Wageningen UR, 14 juni 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.