Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 21-9-2018

Verf en biodiesel uit algen

Met algen kun je niet alleen biodiesel en groene coatings produceren, maar tegelijkertijd ook iets doen aan het mestoverschot en de uitstoot van kooldioxide. In Delfzijl zijn kweekvijvers geopend om de technologie hiervoor te ontwikkelen.

In het project Algicoat gaan wetenschappers op zoek naar de beste alg om als werkpaard te gebruiken. De vetzuren die algen produceren kunnen een grondstof zijn voor biodiesel. Dat idee is niet nieuw, maar het proces is nog wel te duur, vertelt projectleider Hans Mooibroek van de Agrotechnolgy and Food Sciences Group (AFSG).

'Uit algen kun je bijvoorbeeld ook polysachariden winnen, die samen met vetzuren een grondstof voor coatings kunnen vormen. Dat maakt de winning van biodiesel direct interessanter.' Het is een van de redenen waarom chemiereus AkzoNobel en energieproducent Essent participeren in het project. Samen zijn ze eigenaar van de Delesto-centrale in Delfzijl, die veel kooldioxide produceert.

Mooibroek: 'Onze algen gebruiken een deel daarvan als bron van koolstofatomen. Verder gebruiken ze zonlicht als energiebron.'

Op 1 december werden de algenkweekvijvers in Delfzijl geopend, met bassins zo groot als een schaatsbaan. Een voordeel van de kweekvijvers ten opzichte van bioreactoren is dat je geen micro-organismen hoeft te voeden met suikers - wat geld kost - en je geen energie kwijt bent aan het koelen van reactoren.

'In een later stadium kunnen we misschien mineralen en sporenelementen uit drijfmest halen, en zo helpen met het wegwerken van het nationale meststoffenoverschot', aldus Mooibroek. 'Ons einddoel is het produceren van een proof of principle', zegt Mooibroek. 'We denken niet dat we binnen vier jaar een kant-en-klaar proces hebben. Gelukkig ziet SenterNovem, dat het onderzoek financiert, AlgiCoat als een investering die pas over tien, vijftien jaar substantiele resultaten zal opleveren'

Als de AlgiCoat-aanpak succesvol blijkt, komen er grotere bassins. Mooibroek ziet ook kansen voor zoutwateralgen in bassins op plekken waar het zout in de bodem landbouw onmogelijk heeft gemaakt. 'Van die gebieden hebben we er ondertussen meer dan genoeg', aldus Mooibroek.

Kennis On Line, maart 2009.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.