Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 3-5-2019

Profiel | Biologische boerderij Veld en Beek

Aantal werknemers acht
Jaaromzet twee ton
Locatie Maatsteeg 12, Achterberg
URL veldenbeek.nl
Rechtsvorm maatschap

Taakveld Veld en Beek produceert en verkoopt biologisch-dynamisch geproduceerde zuivel, varkensvlees en rundvlees rechtstreeks aan de consument. Kopers krijgen een sleutel, die toegang geeft tot koelwagens in Wageningen, Renkum, Bennekom en Ede. Daar kunnen ze uit halen wat ze willen. Betaling gaat per incasso.

Toekomst Nu bedient het bedrijf driehonderd vaste klanten. De komende jaren zal dat opklimmen tot achthonderd, hoopt Veld en Beek. De veestapel zal verdubbelen van honderd tot tweehonderd stuks.

Uitdaging Het bereiken van de klant. Veld en Beek recruteert zijn klanten zelf - via huis-aan-huis-reclame of deelname aan markten. Het bedrijf moet het daarnaast vooral hebben van mond-tot-mond-reclame. Veel geinteresseerden verwarren het systeem met de koelwagens met dat van het Odin-groenteabonnement, waarin deelnemers zich verplichten wekelijks een groentetas af te nemen. Wie zich aanmeldt bij Veld en Beek verplicht zich echter tot niets.

Relatie met Wageningen UR: Zeven werknemers hebben in Wageningen gestudeerd. Initiatiefnemer ir. Jan Wieringa studeerde bijvoorbeeld veeteelt. Zijn grootouders hadden destijds ook een boerenbedrijf.

De meeste biologische bedrijven hebben de prijs moeten betalen voor het succes van de laatste vier jaar: ze hebben afstand moeten doen van het ideaal van kleinschaligheid. Alles moet goedkoper. De biologische sector is in de ban van de kostenbesparende groothandels, internationale netwerken en supermarktketens. Heel de biologische sector? Neen. In Achterberg biedt een tegendraads biologisch bedrijf dapper weerstand tegen de tijdgeest. Met succes.

Veld en Beek heeft ervoor gekozen om te concurreren op basis van kwaliteit, niet van prijs. 'Kwaliteit' in de ruimste zin des woords: de koeien grazen in natuurgebieden. Ze mogen hun hoorns houden en krijgen weinig krachtvoer. Antibiotica zijn uit den boze. De dieren krijgen ze alleen als ze ernstig ziek zijn - en mogen, zolang de stoffen in hun lichaam zijn, geen producten leveren. De medewerkers geven de melk een minimale behandeling, die bacterien wel doodt maar de smaak en gezondheidsbevorderende eigenschappen van de melk intact laat.

De benadering van Veld en Beek werpt zijn vruchten af, merkt Jan Wieringa. "We hebben vijf klanten die geen zuivel verdragen. Behalve die van ons. Ons product verschilt kennelijk nogal van andere producten." Ook de slagers die het vee van Veld en Beek slachten, merken dat ze met ander materiaal werken. "We horen vaak dat ze lang met onze dieren bezig zijn, omdat hun vlees zo stevig is. Dat betekent dat er weinig water inzit."

In Veld en Beek staat niet een persoon, maar een driemanschap aan het roer. Dat is, zeker voor een agrarisch bedrijf, ongebruikelijk. Volgens Wieringa is er door het delen van de macht meer creativiteit beschikbaar voor de bedrijfsvoering.

"We hadden laatst een moeilijke koe gekocht", geeft hij als voorbeeld. "Wij vonden het een mooi dier, maar ze was onhandelbaar op andere bedrijven." Op het bedrijf ontdekten de medewerkers hoe ze het dier wel in het bedrijf konden inpassen. "De ene ontdekte dat je haar als eerste moest melken. Als ze ergens midden in de rij stond, begon ze zich op te vreten als het melken begon. Tegen de tijd dat je bij haar was aangekomen, was ze onhandelbaar. Iemand anders ontdekte dat je haar in de stal tussen twee dominante koeien moest zetten. Zo droeg iedereen bij aan de oplossing. Anders was het ons niet gelukt."

Weekblad voor Wageningen UR, 15 februari 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.