Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 11-5-2019

Hoe veilig is het ontgiften van veevoer met ammoniakgas?

In de VS, Engeland en Frankrijk persen fabrikanten van veevoer ammoniakgas onder hoge druk door het product om gevaarlijke schimmelgiffen onschadelijk te maken. Het Wageningse onderzoeksinstituut Rikilt onderzoekt of er bij de methode geen andere giftige stoffen ontstaan.

In het onderzoek van Rikilt ligt het accent op pindaschroot. Pindaschroot is de stof die overblijft als machines de olie uit pinda's hebben geperst. Het is een uitstekende eiwitbron, en mengvoederfabrikanten voegen het om die reden toe aan hun voer. Als de pinda's worden bewaard in een warme en vochtige omgeving, kunnen er Aspergillus-schimmels op gaan groeien. Aspergillus-schimmels produceren het kankerverwekkende aflatoxine.

In proeven met pure aflatoxine blijkt de ammoniakmethode uitstekend te werken. "Aflatoxine wordt bijna volledig afgebroken", vertelt dr. ir. Ron Hoogenboom van Rikilt. "Maar de afbraakproducten die ontstaan bij de experimenten met puur aflatoxine vinden we niet terug. En we hebben eerlijk gezegd nog geen idee wat er wel ontstaat."

Dat er zich toch nog kankerverwekkende stoffen in het behandelde pindaschroot bevinden, blijkt uit proeven met ratten. "Maar de nieuw ontstane stoffen zijn lang niet zo gevaarlijk als aflatoxine", zegt Hoogenboom. De proefdieren maakten wel meer enzymen aan die vaak samengaan met leverkanker, maar kregen deze ziekte niet.

"Welke stoffen de aanmaak van die enzymen veroorzaken, weten we nog niet", vervolgt Hoogenboom. "Misschien wel andere schimmelgiffen die zijn gemaakt door Aspergillus-schimmels, die niet door ammoniakgas worden afgebroken."

Weekblad voor Wageningen UR, 29 maart 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.