Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 24-5-2020

Tryptofaan helpt hartaanval voorkomen

Cardiologen zijn ervan overtuigd dat het 'slechte cholesterol' LDL een belangrijke veroorzaker van hart- en vaatziekten is. LDL brengt vet en cholesterol het lichaam in, en zorgt ervoor dat zo bloedvaten kunnen dichtslibben. Volgens een 99-jarige Amerikaanse biochemicus is er een misschien eenvoudige manier waarop je het LDL zonder medicijnen kunt verlagen: door een dieet met veel van het aminozuur tryptofaan.

Fred Kummerow, die zijn ongewone theorie beschrijft in Clinical Lipidology, denkt dat het lichaam teveel LDL aanmaakt als we teveel tryptofaanarme levensmiddelen als tarwe, rijst en mais eten, en te weinig dierlijke producten.

'In dierlijke producten zit veel tryptofaan, maar ook cholesterol', zegt Kummerow. 'Cardiologen adviseren mensen juist voorzichtig te zijn met die producten. Dat goedbedoelde advies werkt averechts.'

Kummerow denkt dat een dieet met veel tryptofaan niet alleen zorgt voor minder LDL, maar ook voor meer HDL.

Kummerow zegt trouwens niet dat een dieet met veel vlees en eieren zaligmakend is. 'In peulvruchten zit ook veel tryptofaan', zegt hij. 'Ook een dieet met meer erwten en bonen, en minder granen, is goed voor hart- en bloedvaten.'

De meeste cardiologen vinden dat er nog onvoldoende bewijs voor Kummerows theorie is.

Sport & Fitness, mei 2014.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.