Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 31-5-2019

Transvetten halen de rek uit bloedvaten

Fabrikanten gebruiken transvetzuren of 'gedeeltelijk geharde vetten' voor koekjes, croissants en margarines. Voedingsonderzoekers wisten al dat transvetzuren de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Maar wat transvetten in het lichaam precies doen was niet precies bekend. Tot een Wageningse promovendus ze op heterdaad betrapte.

Ir. Nicole de Roos ontdekte dat bij proefpersonen die veel transvetzuren aten, de bloedvaten hun rekbaarheid verloren. "Als er ergens in het lichaam veel zuurstof nodig is, dan verwijden de bloedvaten zich", legt De Roos uit. "Daardoor kan de zuurstof sneller op de plek komen waar het nodig is."

Bij gezonde mensen kan de diameter van een bloedvat toenemen met ongeveer tien procent. Bij mensen met hart- en vaatziekten loopt dat terug tot nul. Net als bij de proefpersonen van De Roos. Die hielden overigens geen blijvende schade aan het experiment over: nadat ze weer normaal gingen eten, keerde de elasticiteit van hun bloedvaten weer terug.

De Roos weet niet precies hoe de transvetzuren de elasticiteit van bloedvaten kunnen verminderen. "We hebben aangetoond dat het iets met het goede cholesterol HDL heeft te maken", zegt ze. "Transvetzuren verlagen het HDL, enn naarmate die verlaging groter was, verloor de vaatwand meer van zijn flexibiliteit."

Sinds onderzoekers het verband tussen hartaanvallen en de vetzuren hebben aangetoond, zijn fabrikanten van levensmiddelen ze minder in hun producten gaan gebruiken. In margarines zijn ze bijvoorbeeld praktisch verdwenen. Consumenten krijgen ze nu nog vooral binnen via kant-en-klare voedingsmiddelen, zoals gebak en snacks.

Nicole de Roos promoveert op 4 september 2001 bij prof. dr. Martijn Katan, persoonlijk hoogleraar bij de sectie Humane voeding en epidemiologie van Wageningen Universiteit, en prof. dr. Evert Schouten, deeltijdhoogleraar Epidemiologie van de voeding aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Weekblad voor Wageningen UR, 26 augustus 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.