Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 7-10-2019

Transposaserijst brengt rijstgenoom in kaart

De Wageningse aio Raffaella Greco heeft een nieuwe rijst gemaakt waarmee onderzoekers de functies van de genen in de rijstplant beter en vooral makkelijker kunnen bestuderen. Greco maakte een nieuwe rijstvariant die verschillende mutanten voor genetisch onderzoek kan voortbrengen.

"De functie van een gen bestudeer je met knock outs", vertelt de Wageningse plantenwetenschapper promotor prof. Maarten Koornneef. "Dat is een mutant waarbij het bestudeerde gen niet functioneert. Greco heeft op Plant Research International planten gemaakt die bij wijze van spreken aan de lopende band dat soort mutanten voortbrengt."

In de planten die de Italiaanse aio maakte, had Greco een gen uit mais ingebouwd. Dat gen laat de rijstplant het enzym transposase aanmaken.

"Dat enzym knipt transposons uit het DNA los en plakt ze op andere plekken in het DNA weer vast", zegt Koornneef. "Daardoor werkt het gen niet meer. Het voordeel van die methode is niet alleen dat je snel en makkelijk veel knock outs uit een plant kunt kweken, maar ook dat je met moleculaire technieken makkelijk en snel ziet welk gen nu precies is uitgeschakeld. Het transposon steekt als een vlaggetje uit het uitgeschakelde gen."

Het gebruiken van transposons om knock outs te maken is bedacht door de begeleider van Greco, dr. Andy Pereira. Die gebruikte de techniek tien jaar geleden al bij het in kaart brengen van het genoom van de modelplant Arabidopsis.

Raffaella Greco promoveert op 5 november aan Wageningen Universiteit bij prof. Maarten Koornneef, hoogleraar in de Erfelijkheidsleer.

Weekblad voor Wageningen UR, 6 november 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.