Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 9-4-2020

Volkomen nieuw tomatenvirus ontdekt

Een volkomen nieuw plantenvirus dat niet past in de bekende virusgeslachten. 'Het gebeurt niet vaak dat wetenschappers zo'n virus ontdekken', zegt ing. Martin Verbeek van het Wageningse onderzoeksinstituut Plant Research International. 'Maar wij hebben het wel gedaan.' Het mysterieuze virus rukt op in Spanje, waar het tomatenkwekers opzadelt met grote schade.

Sinds 2003 plaagt de ziekte torrado Spaanse tomatenkwekers. 'Torrado betekent 'geroosterd' in het Spaans', zegt Verbeek. 'Getroffen tomaten sterven af en maken een geblakerde indruk, vandaar de naam.'

Enkele jaren geleden kregen de Wageningers van zaadveredelaar De Ruiter Seeds monsters uit het zuidoosten van Spanje. Onderzoekers hadden de nieuwe, agressieve ziekte al bestudeerd, en in de zieke planten grote aantallen kleine draadvormige virussen aangetroffen.

'Dat waren deeltjes van het pepinomozaiekvirus', zegt Verbeek. 'Ik vond ze ook in de samples die De Ruiter naar Wageningen stuurde. Maar onder de elektronenmicroscoop vond ik ook een paar andere virusdeeltjes. Die zagen er uit als kleine bolletjes. Ze waren nog geen dertig nanometer groot.'

Verbeek vond twee plantensoorten die resistent waren tegen het pepinomozaiekvirus, maar wel gevoelig waren voor het nieuwe virus. Zo kon hij het nieuwe virus scheiden van het pepinomozaiekvirus. Het bleek inderdaad in staat gezonde tomatenplanten ziek te maken, en dezelfde symptomen te veroorzaken als de torrado.

'Het genetische materiaal van dit virus bestaat uit twee aparte strengen RNA', zegt de onderzoeker. 'Dat is voor een plantenvirus niet ongewoon. Maar toen we de samenstelling van het RNA hadden bepaald, en in databanken gingen zoeken naar virussen met een vergelijkbare sequenties, vonden we niks. Toen beseften we dat we een geheel nieuw virus gevonden hadden, maar ook dat het geslacht waartoe het behoort niet bekend is. We hebben voorgesteld om het nieuwe organisme tomatentorradovirus te noemen.'

De Wageningers hebben hun bevindingen gepubliceerd in Archives of Virology.

Volgens recente berichten breidt de nieuwe ziekte zich uit. Ook kwekers in het zuiden van Spanje maken er nu melding van. Onderzoekers vermoeden dat het virus zich verplaatst via witte vliegen.

Resource, 1 februari 2007.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.