Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-6-2019

Wanneer overgang begint is erfelijk bepaald

De leeftijd waarop vrouwen geen kinderen meer kunnen krijgen is voor zeventig procent erfelijk bepaald. Dat blijkt uit een analyse van gegevens van Utrechtse onderzoekers door de leerstoelgroep Fokkerij en genetica van Wageningen Universiteit. De ontdekking is van belang voor artsen en voorlichters, die vrouwen met een carriere- en kinderwens adviseren.

"Steeds meer vrouwen stellen het moment van kinderen krijgen uit", zegt prof. dr. ir. Johan van Arendonk van de leerstoelgroep Fokkerij en genetica. "Daarbij lopen ze het risico dat ze te lang wachten en in de overgang terechtkomen. Met dit onderzoek in de hand kunnen artsen vrouwen adviseren om aan hun moeders te vragen wanneer die in de overgang kwamen. Dat geeft een aardige voorspelling van het moment waarop dat ook bij hen zal gebeuren."

De Utrechtenaren verzamelden gegevens over de menopauze van bijna zesduizend vrouwen uit 118 families. Daarbij zaten ook gegevens over een- oen twee-eiige zussen.

"Door analyses van deze gegevens kun je achterhalen hoe sterk nu precies de erfelijkheid bepaalt op welke leeftijd je geen kinderen meer kunt krijgen", zegt Van Arendonk. "Onze leerstoelgroep is sterk in dergelijke statistiek."

De volgende fase in het onderzoek is het achterhalen van de genen die een belangrijke rol spelen bij het intreden van de menopauze.

Weekblad voor Wageningen UR, 6 september 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.