Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 19-7-2018

The Mysterious Explorations of Jasper Morello

Jasper Morello
Jasper Morello

Gevonden op YouTube: The Mysterious Explorations of Jasper Morello. [Wikipedia] [IMDb] Een wondermooie stoompunk-animatie uit 2005 over de tragische lotgevallen van de in diskrediet geraakte Jasper Morello, een navigator van luchtschepen in een Victoriaanse alternatieve toekomst.

Morello woont met zijn vrouw Amelia in Gothia, een door stoomkracht aangedreven technopool die wordt geteisterd door een mysterieuze besmettelijke ziekte. Morello, die eerder als navigator een dodelijk ongeluk veroorzaakte, monstert aan op het luchtschip Resolution en vertrekt. Aan boord van het schip is ook 'de controversieel bioloog' Doctor Belgon, die onderzoekt waarom vliegeniers zelden slachtoffer worden van de epidemie.

Het luchtschip is nog niet vertrokken, of Morello hoort dat zijn Amelia is besmet. Hij wil het schip laten omkeren, maar wordt door de bemanning overmeesterd. Belgon drogeert hem een verdovend middel om hem onder controle te houden en herhaling te voorkomen.

Op een eiland ontdekt de bemanning monsterlijke schepsels, waarvan het gekookte bloed de ziekte kan genezen. Het schip zet koers naar Gothia, met een levend exemplaar in het ruim, maar onderweg ontdekt Morello dat het creatuur bloed drinkt - en dat Belgon de bemanningsleden heeft gedood om de monsters in leven te houden. De reden dat Belgon Morello tot dusver heeft gespaard is dat hij Morello nodig heeft om terug naar huis te keren.

Als Morello het luchtschip laat botsen met een ijsberg valt Belgon overboord. Morello sluit zichzelf aan op een machine die zijn bloed aftapt en het creatuur in leven houdt. Hij vervolgt zijn reis naar Gothia, maar verzwakt zienderogen. Hij weet dat hij zijn reis naar huis niet zal overleven.

Door de duistere melancholie van The Mysterious Explorations of Jasper Morello is de animatie een klein meesterwerkje. Kijk hem, als je hem nog niet hebt gezien. En als je hem al kent, dan ook.

Phantasmagorium, 23-5-2012.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.