Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 10-8-2020

Teveel CLA slecht voor hart

CLA, een vetzuur met een afslankende en spieropbouwende werking, is ongeveer net zo gevaarlijk voor hart- en bloedvaten als de industriele transvetzuren die jarenlang in junkfood, gebak, koekjes, snacks en margarines hebben gezeten. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse voedingshoogleraar Martijn Katan.

Katan bestudeerde de gegevens van 39 trials waarin mensen CLA of transvetzuren kregen, en ontdekte dat CLA net zo'n slecht effect op de cholesterolhuishouding heeft als transvetzuren.

Als een echte verrassing komen de bevindingen, die zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE, niet. CLA is strikt genomen ook een transvetzuur. Het is een natuurlijk bestanddeel van het vet in zuivel en vlees.

Katan gelooft niet dat we het CLA uit melk en vlees hoeven te halen. Via onze voeding krijgen we te weinig CLA binnen om ons zorgen over te maken. Maar het gebruik van supplementen met CLA vindt Katan onverstandig. Als je elke dag 3 gram CLA slikt, stijgt volgens zijn berekeningen daardoor je kans op hart en vaatziekten met 3-12 procent.

Sport & Fitness, datum onbekend.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.