Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 4-6-2020

Testosterontherapie maakt mannen onvruchtbaar

Zeven procent van de Amerikaanse mannen met vruchtbaarheidsproblemen gebruikt synthetisch testosteron. En dan hebben we het niet over het zware spul van de zwarte markt, maar over de lichtgedoseerde gels, capsules en vierwekelijkse injecties van de dokter. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Urological Association in San Diego.

In de VS gebruiken grote groepen mannen testosteron onder doktersbegeleiding omdat ze sterker, fitter en slanker willen worden. Een verminderde vruchtbaarheid is de prijs die de mannen daarvoor moeten betalen, aldus de onderzoekers.

'Dat testosterontherapie bij sommige mannen gyno kan veroorzaken, of agressie, dat weten alle artsen', zeggen de onderzoekers. 'Maar dezebijwerking is bij veel behandelaars onbekend.'

In de meeste gevallen is de oplossing voor het probleem simpel: bij meer dan tachtig procent was het probleem verholpen toen de mannen stopten met hun testosterontherapie. Bij een kleine twintig procent niet.

Of bij die twintig procent de vruchtbaarheidsproblemen zijn ontstaan door de testosterontoediening, of al bestonden voordat de mannen hormonen gingen gebruiken, dat durven de onderzoekers niet te zeggen.

Sport & Fitness, augustus 2013.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.