Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 16-6-2019

Matige eter op leeftijd maakt meer testosteron aan

Als je veel eet en veel calorieen binnenkrijgt heb je een hogere testosteronspiegel dan als je weinig eet. Dat is bekend. Maar onderzoekers van Johns Hopkins University hebben ontdekt dat het verband tussen testosteron en calorieen op latere leeftijd waarschijnlijk niet meer opgaat.

De onderzoekers deden onderzoek met ratten, niet met mensen. Ze ontdekten dat ratten van een half jaar, die zoveel eten als ze willen, twee keer meer testosteron aanmaken dan ratten die op een streng dieet staan.

Maar bij ratten van twee jaar oud - zeg maar: zestigers - is dat verband precies andersom. Op die leeftijd maken de dieren die weinig calorieen binnenkrijgen juist twee keer meer testosteron aan dan ratten die zoveel mogen eten als ze willen.

De onderzoekers denken dat het verband wordt veroorzaakt door de cellen de testosteron produceren, de Leydigcellen. Bij oudere dieren die veel calorieen binnenkrijgen worden die cellen ongevoeliger voor hormonen als FSH en LH.

Sport & Fitness, september 2005.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.