Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 14-4-2020

Snelle test voor bST-hormoon

Onderzoekers van het Wageningse instituut Rikilt hebben een snelle test ontwikkeld voor de rundervariant van somatotropine (bST). Brussel verbiedt het gebruik van dit hormoon, dat de melkafgifte van koeien verhoogt, maar buiten Europa is het preparaat moeiteloos te verkrijgen. De test kan Europese autoriteiten helpen om consumenten te vrijwaren van bST-melk.

De snelle test is bedoeld voor onderzoek van injectiepreparaten die worden gevonden door agenten of inspecteurs. 'De methode is wat de toepassing voor groeihormoon betreft een noviteit', zegt onderzoeksleider dr. Michel Nielen. [Link] [Link] [Link] [Link] [Link] [Link] [Link] [Link] 'Je kunt hem uitvoeren met commercieel beschikbare apparatuur. We hebben alleen de chip gemodificeerd en antilichamen ontwikkeld.'

De chip waarover Nielen spreekt is een biosensor. De onderzoekers van Rikilt hebben er bST-moleculen op vastgemaakt. De chip moet in contact komen met een extract van de injectievloeistof, waaraan antilichamen voor bST zijn toegevoegd.

Naarmate er meer bST in het preparaat zit, plakken er meer antilichamen aan de bST in het extract, en plakken minder antilichamen aan de sensor. De onderzoekers kunnen meten hoeveel antilichamen aan de sensor hechten, en bepalen zo of een injectievloeistof bST bevat.

Het belangrijkste voordeel van de nieuwe test is dat hij snel en goedkoop is, vertelt Nielen. 'Deze test vertelt je vrijwel onmiddellijk of je met bST hebt te maken. Als de test alarm slaat, zul je dat daarna nog met chemische methoden moeten bevestigen. Dat onderzoek is een tijdrovend en kostbaar karwei. Door preparaten via deze test te screenen voorkom je dat je veel tijd en geld spendeert aan onderzoek van monsters waarmee achteraf niets aan de hand blijkt te zijn.'

Rikilt publiceerde de test in Analytica Chimica Acta.

Resource, 29 maart 2007.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.