Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 5-6-2019

Tempeh tempert diarree

Indonesische tempeh is eigenlijk een functional food. Het gefermenteerde sojaproduct beschermt tegen diarree, ontdekte de Wageningse microbioloog drs. Jeroen Kiers. Stukjes eiwit in tempeh voorkomen dat de bacterie die de diarree veroorzaakt zich kan vastmaken aan de darmwand.

Meestal ontstaat diarree als E. coli-bacterien in de darm zich ineens razendsnel gaan vermenigvuldigen. De bacterie maakt zich vast aan de wand van de dunne darm en produceert dan een gif. Dat prikkelt de darmwand om vocht af te geven. Daardoor hoopt het water zich in de darm op en ontstaan de uitdrogingsverschijnselen die in arme landen diarree zo gevaarlijk maken.

Tempeh helpt, ontdekte Kiers. Uit zijn onderzoek met biggen bleek dat tempeh de duur van diarree verkortte en de ernst van de diarree met 25 procent verminderde. "Tempeh helpt ook het vochtverlies te beperken", zegt Kiers. "En het is lichter verteerbaar dan gekookte soja."

Kiers werkte aan zijn promotieonderzoek bij Numico Research en ID-Lelystad. Numico, dat wereldwijd verschillende soorten babyvoeding op de markt brengt, was geinteresseerd in Kiers' onderzoek omdat gefermenteerde soja in Indonesie als babyvoeding wordt gebruikt.

Diarree is in grote delen van de wereld nog steeds een belangrijke doodsoorzaak van kinderen. Misschien kan Kiers' onderzoek de weg openen voor babyvoeding die diarree bestrijdt, hoopt Numico.

De belangstelling van ID-Lelystad heeft te maken met het voorkomen van diarree onder biggen. De veroorzaker van diarree bij biggen en Indonesische kinderen is vaak dezelfde E. coli-bacterie.

Kiers promoveert 25 september aan Wageningen Universiteit bij prof. dr. ir. Frans Rombouts, hoogleraar in de levensmiddelenhygiene en -microbiologie.

Weekblad voor Wageningen UR, 13 september 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.