Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 25-9-2018

Technologie voor vleesalternatief

In Nederland ligt binnenkort een nieuwe generatie vleesvervangers in de winkels, en dat is helemaal te danken aan de nieuwe technologie die het Wageningse Food and Biobased Research (FBR) samen met het innovatiebedrijf TOP ontwikkelde. Het nieuwe kunstvlees zal misschien niet direct in ieders pan liggen, verwacht projectleider Jeroen Knol van FBR. 'Maar aan de trend die we nu inzetten is uiteindelijk niet te ontkomen.'

Hoe de samenwerkende ingenieurs erin zijn geslaagd om plantaardige eiwitten de textuur van vlees te geven kan Knol niet verklappen. 'We hebben eiwitrijk en plantaardig meel op een slimme manier blootgesteld aan een hoge temperatuur en druk', wil hij slechts kwijt. 'Daardoor krijgt het eindproduct een vezellengte die in de buurt komt van de vezels die je vindt in kip en varkensvlees.'

De huidige vleesvervangers hebben een vezelstructuur die lijkt op die in hamburgers en worst. Levensmiddelentechnologen weten al jaren dat een vleesvervanger die de goedkeuring van de gemiddelde vleesverlater kan wegdragen net zulke lange vezels als gewoon vlees moet hebben.

'Vleesverlaters eten bewust een paar dagen per geen week geen vlees meer', zegt Knol. 'Ze vormen een gestaag groeiend markt segment. Deze groep stelt vleesvervangers op prijs die lijken op vlees, weten we uit diverse studies. Het moet smaken als vlees en net z'n stevig mondgevoel hebben. Je moet er in kunnen bijten zoals je in een stukje kip bijt.'

'We werken binnen FBR dankzij financiering van LNV al langere tijd aan technologie die producenten van vleesvervangers kunnen gebruiken. Via een website kunnen we dankzij bijdragen van LNV onze inzichten en technologie ook toegankelijk gaan maken voor bedrijven en beleidsmakers. We willen de site eind dit jaar in de lucht hebben.'

De verwachting is dat vooral midden- en kleinbedrijven binnen de voedingindustrie er kennis vandaan zullen halen. Daar zitten namelijk de meeste makers van vleesalternatieven. 'Op de langere termijn gaan vleesvervangers onherroepelijk een flink marktaandeel veroveren’, zegt Knol. 'Als een consument nu voor het schap staat en kijkt naar de prijzen van vleesvervangers, dan is de prikkel om iets anders dan vlees te kopen nog klein. Maar dat gaat waarschijnlijk veranderen.'

In 2050 is de mondiale vleesconsumptie verdubbeld, voorspellen modellen. Al voor die tijd stijgen de vleesprijzen en krijgen makers van vleesvervangers de wind in de zeilen. De interesse van bedrijven in nieuwe technologieen voor het maken van vleesalternatieven zal dus toenemen.

De onderzoekers gebruiken nu nog eiwitten uit soja. Dat is alleen niet erg duurzaam; de sojateelt gaat in Zuid-Amerika ten koste van het regenwoud. Knol: 'De volgende stap is daarom dat we eiwitten uit Europese peulvruchten zoals erwten en lupine gaan gebruiken. Of reststromen van de biobased economy.'

Nog verder in de toekomst ligt de mogelijkheid dat insecten eiwit gaan leveren voor vleesalternatieven. FBR onderzoekt nu of meelwormeiwitten zich daarvoor lenen. 'Dat onderzoek is nog in het eerste stadium. Ook zijn in de EU levensmiddelen op insectenbasis nog niet goedgekeurd. Bovendien moet de consument nog wennen aan het idee dat hij meelwormen eet', besluit Knol.

Kennis On Line, september 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.