Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 24-7-2020

Te weinig groeihormoon in boksers

Pluk honderd boksers en kickboksers van boven de dertig uit een willekeurige gym, en meet in een laboratorium hoeveel groeihormoon ze aanmaken. Je zult zien dat bij twintig van hen de aanmaak van groeihormoon opvallend laag is. Dat melden endocrinologen van Erciyes University in Turkije in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Endocrinology.

De onderzoekers bestudeerden een groep vechtsporters en ontdekten bij een grote minderheid van hen aantoonbare afwijkingen in de werking van de hersenen. Diezelfde vechtsporters waren niet meer in staat een normale hoeveelheid groeihormoon aan te maken.

'Het gevolg van teveel klappen op het hoofd', aldus de onderzoekers.

Amerikaanse neurologen van West Virginia University ontdekten een paar jaar geleden dat suppletie met visolie de hersenen van vechtsporters waarschijnlijk beschermt tegen de schadelijke gevolgen van klappen en schoppen. De Amerikanen deden proeven met ratten, maar als je de doses die ze gebruikten omrekent naar mensen kom je op twee tot vier grote visoliecapsules per dag.

Sport & Fitness, december 2012.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.