Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 26-1-2018

Meet je taille en vergeet de weegschaal

Is het beter voor je als je afvalt? Of is dat helemaal niet nodig? Die vraag kun je beter beantwoorden met een meetlint dan met een weegschaal, schrijven onderzoekers van het Amerikaanse Pennington Biomedical Research Center in de International Journal of Obesity. Volgens hun analyses is de omvang van je middel veelzeggender dan je gewicht.

De meeste artsen berekenen nog steeds liever je BMI als ze willen weten of je beter kunt afvallen. Je berekent je BMI door je lichaamsgewicht in kilogram delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters.

Als je BMI tussen de 20 en 25 is ben je volgens artsen netjes op gewicht. Is het hoger, dan is het beter voor je dat afslankt, aldus gezondheidswetenschapprs. Dat zou inhouden dat er in elke gym tientallen topfitte mannen rondlopen die officieel hoognodig zouden moeten afvallen. Dat klopt natuurlijk niet. En dus zochten de onderzoekers van Pennington uit hoeveel BMI nu werkelijk zegt over gezondheid.

De onderzoekers volgden achtduizend Canadese mannen en vrouwen dertien jaar lang, en keken wie van hen voortijdig overleed. Ze kenden bovendien de BMI van de Canadezen en de omvang van hun middel. Zo ontdekten ze dat de omvang van de taille een betere indicatie geeft van iemands gezondheid dan de BMI. Bij vrouwen is de gezondheid optimaal bij een tailleomvang van 68 tot 80 centimeter, bij mannen is dat 79 tot 94 centimeter.

Sport & Fitness, april 2013.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.