Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 20-3-2019

'Allemaal onzin, die sportsupplementen'

Het liegt er niet om, wat het Voedingscentrum zegt over sportsupplementen. Het is 'weggegooid geld' en 'echte onzin’ oordeelt Roy van der Ploeg, de woordvoerder man van het Voedingcentrum. Mocht je het gemist hebben, het Voedingscentrum publiceerde een week geleden het boekje Alles over sport en voeding. Daarin staat dat bodybuilders geen extra spiermassa zullen ontwikkelen als ze extra eiwit eten, dat alles wat je merkt als je een NO-booster inneemt pure inbeelding is en dat sporters gewoon moeten eten volgens de Schijf van Vijf.

Er is maar een supplement dat volgens het Centrum werkt, en dat is creatine. De rest, inclusief citrulline, leucine, cafeine, visolie en beta-alanine, doet helemaal niks.

Op de dag dat Alles over sport en voeding verscheen sprak het Algemeen Dagblad met Van der Ploeg. De zegsman herhaalde nog maar eens dat sportsupplementen zijn 'gebaseerd op niks'. "Ik daag deze branche uit net als wij met wetenschappelijke onderbouwde onderzoeken te komen waarin zij laten zien dat al die poeders en pillen werken", aldus Van der Ploeg.

Roy, wat maak je me nou? Hebben krachtsporters niks aan extra eiwit? Er zijn tientallen studies die aantonen dat krachtsporters wel degelijk baat hebben bij een verhoogde eiwitinname. Zelfs de studies die concluderen dat eiwitsupplementen niet de moeite waard zijn, laten vaak zien dat het consumeren van extra eiwitten de spiermassa sneller laat groeien en vetreserves verminderen. Alleen vinden de auteurs van die studies het effect niet groot genoeg...

Het nut van een eiwitrijk dieet blijkt ook uit praktijkervaringen van tienduizenden mannen en vrouwen, die jarenlang met gewichten trainen, dag-in, dag-uit. De gemiddelde Nederlander haalt 15 procent van zijn energie uit eiwitten. Je zegt op jullie website dat zon dieet voldoende eiwitten levert om spiergroei te bewerkstelligen, maar praktisch iedereen die met gewichten traint kan je vertellen dat je sneller herstelt, makkelijker vet verliest en meer spiermassa opbouwt als dat je dat percentage verhoogt.

En nogmaals, de studies geven deze mensen gelijk.

Als je het nut van een eiwitrijk dieet voor krachtsporters al betwist, dan snap ik waarom jullie sportsupplementen 'een onzinnige miljoenenbusiness' noemen. Maar wat ik niet snap is dat jullie al dat onderzoek en de praktijkervaringen van tienduizenden sporters als irrelevant terzijde schuiven.

Jullie gooien daarmee de deur dicht voor dialoog met sporters en de industrie, jullie maken je er niet geloofwaardiger op - en het is bovendien ook een beetje beledigend. Alsof al die honderdduizenden sporters die supplementen gebruiken niet zouden weten wat werkt.

Waarom doen jullie dat? Over die vraag heb ik me een hele middag het hoofd gebroken. En ineens, toen ik nog eens goed keek naar de cover van jullie boek, toen wist ik het antwoord. Daarop staat een frisse en sportieve jongedame, die zo te zien zojuist een stuk heeft hardgelopen. Ze is uitgerust met een joekel van een hartslagmeter - en voelt aan haar halsslagader. Om haar hartslag te meten.

Roy, zeg eens eerlijk. Jullie hebben niet zoveel verstand van sport, he?

BerrydeMey.nl, 20 maart 2012.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.