Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 16-8-2019

Supplement maakt fragiele ouderen gezonder

Een drinkbaar supplement, dat behalve eiwitten, koolhydraten en vetten ook mineralen en vitamines bevat, kan de gezondheid van fragiele senioren verbeteren. In deze groep mensen, die gemiddeld 85 jaar oud is, is de opname van voedingsstoffen laag en komen tekorten waarschijnlijk op grote schaal voor. Het supplement verbeterde onder meer de werking van het immuunsysteem en het geheugen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek [Link] van de Wageningse promovenda ir. Wendeline Wouters-Wesseling.

Een van de belangrijkste effecten die de bij Numico Research werkzame promovenda vond, was de verbetering van het geheugen van ouderen. De onderzoeker vroeg haar proefpersonen in een vast tijdsbestek zoveel mogelijk beroepen op te noemen. Omdat het ging om mensen die al tientallen jaren niet meer werken, moesten ze daarvoor hun geheugen aanspreken. Ouderen die het supplement scoorden beter dan ouderen die het met een placebo moesten doen.

Soortgelijke maar minder sterke resultaten boekte Wouters-Wesseling bij een test waarbij de ouderen diersoorten moesten noemen.

In een andere deelstudie bleek dat het supplement de aanmaak van antistoffen na een griepprik verhoogde. De onderzoeker keek daarbij naar drie griepstammen. Bij eentje daarvan bleken de extra energie, vitamines en mineralen het effect van de prik significant te versterken, bij een tweede niet. Bij een derde stam maakten de proefpersonen weliswaar meer antistoffen aan, maar was het effect niet statistisch significant.

De proefpersonen verdroegen het supplement goed. Bijwerkingen traden niet.

Het supplement bleek bij een groep fragiele ouderen met een teruglopend lichaamsgewicht en teruglopende voedselconsumptie het gewicht te verhogen en de concentraties van een aantal belangrijke vitamines in het bloed te verbeteren. Tests die meten hoeveel moeite de proefpersonen hebben met alledaagse handelingen pikten geen effecten op.

Het Wageningse onderzoek bewijst dat supplementen een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van senioren, aldus Wendeline Wouters-Wesseling. In instellingen voor ouderen die kans lopen op tekorten aan voedingsstoffen zouden dit soort voedingsmiddelen daarom ingezet kunnen worden om senioren langer gezond te houden. Numico onderzoekt de marktpotentie.

Wouters-Wesseling promoveert op 1 november aan Wageningen Universiteit bij prof. Wija van Staveren, [Link] hoogleraar Voeding van de oudere mens, en prof. Jacques Bindels, bijzonder hoogleraar Voeding tijdens groei en ontwikkeling. Co-promotor is dr Lisette de Groot.

WUR.nl, 28 oktober 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.