Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 21-1-2018

Kersen leggen stresshormoon aan banden

Veertig kersen per dag. Of een equivalent daarvan in de vorm van een supplement met een kersenextract. Dat heb je, als je wat jaartjes ouder bent, nodig als de concentratie van het stresshormoon cortisol in je lichaam omlaag wilt brengen. En geloof ons, dat wil je. Als je de dertig bent gepasseerd, neemt elk jaar de concentratie cortisol in je bloed een beetje toe. Dat hormoon breekt spiermassa af en vergemakkelijkt de groei van vetweefsel.

Onderzoekers van de University of Extremadura in Spanje vroegen zich af of ze daaraan iets konden doen door kersen. Kersen stimuleren de afgifte van blijmakende stofje serotonine in de hersenen, en mensen die een beetje meer serotonine in hun hersenen hebben produceren minder cortisol. Vandaar.

Je zou dus verwachten dat kersen de aanmaak van cortisol in 35-plussers kan verlagen, en verhip: een extract van kersen uit de Jerte-vallei verlaagde volgens de Spanjaarden de aanmaak van cortisol met een derde. Het extract is nog niet op de markt, dus je zult je moeten behelpen met echte kersen.

Sport & Fitness, oktober 2012.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.